logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Norrise se vyplácí trpělivý přístup: Toto je první skutečné vylepšení výkonu od Miami

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2024

Je obdivuhodné, že McLaren před letní přestávkou dokázal bojovat o vítězství a Velkou cenu Maďarska dokonce ovládl, přestože podle Landa Norrise od Miami nepřinesl žádná vylepšení, jejichž cílem by bylo zvýšit čistou rychlost monopostu. Norris je proto velmi spokojen s tím, jak se monopost McLarenu choval ve větrném Zandvoortu.

Soupeři se opět museli sklonit před kvalifikační rychlostí papájových monopostů. Kdyby Oscar Piastri zvládl své kolo optimálně, McLaren by se těšil z první řady a mohl by pomýšlet na to, že ztrátu na Red Bull v konstruktérském šampionátu sníží na polovinu.

To však bude téma až na neděli. Nyní je třeba uznat, že McLaren měl v kvalifikaci fenomenální rychlost. Lando Norris naznačil, že mu mohly trochu pomoci i podmínky, ale v první řadě dobře vyladěný balíček vylepšení. “Cítil jsem, že jsem zajel velmi dobré kolo, jasně moje nejlepší. Když na této trati vše klape, tak celé to jde o něco lépe. Pokud na správných místech narazíte na protivítr, jinde vám fouká do zad, můžete snadno zrychlit o jednu nebo dvě desetiny. Nevím, jestli to bylo způsobeno tím, ale v autě jsem se cítil dobře.”

Inženýři se při vývoji nikam nehnali, ale dali si záležet na tom, aby vše fungovalo a piloti měli z auta dobrý pocit. Na rozdíl od jiných týmů volí klidný přístup. “Pokaždé, když přinášíme vylepšení, jsme dost trpěliví. Od Miami jsme nepřinesli mnoho vylepšení, resp. žádná skutečná vylepšení, která by zvyšovala výkon. Vždy jsme přinesli nějaké drobné věci, ale toto je první skutečné vylepšení. Dopřáli jsme si na to čas, protože jsme chtěli mít jistotu, že bude fungovat. Jakmile jsme ho nasadili na auto, fungovalo to. Klobouk dolů před týmem, který v tom sehrál velkou roli.”

Dokáže Norris odměnit svůj tým vítězstvím?

Před nedělí bude všechny zajímat, zda Lando Norris konečně zvládne start a po prvním kole bude pokračovat v čele. Pokud by se mu to podařilo, výrazně by si tím usnadnil cestu k vítězství. Víme však, že s touto disciplínou má Norris velké problémy.

“Vím, že moje starty v posledním období nebyly zrovna mou silnou stránkou,” uvědomuje si Norris. “Nebyly špatné, ale jsem jedním z těch lepších průměrných startérů. Na pár závodech mi to uteklo a možná jsem startoval hůře než během celé sezóny. Neděje se to však z jednoho konkrétního důvodu, vždy se objevily různé jiné věci. Cítím se však sebejistý, že jsem intenzivně pracoval na tom, abych měl o něco lepší starty. Zítra nás čeká nový den.”

Jedna otázka pro juniorského šampiona F3 se tak týkala i toho, zda netouží po dalším triumfu, aby ukázal, že i on dokáže vyhrávat. “Nejsem zoufalý. Chci vyhrát, ale nejsem zoufalý,” odpověděl na tiskové konferenci. “Vím, že chcete něco na titulku, ale já vám to nedám. Chci vyhrát. Pracuji tvrdě na tom, abych vyhrál, celý tým na tom pracuje. Všichni tady chceme vyhrát, ale ne zoufale, protože zoufalství vás k úspěchu nedovede.”

V rámci pokvalifikačních rozhovorů i focení jsme si navíc mohli všimnout, že Norris moc neslavil ani se neusmíval. Jak to vysvětluje? “Pole position je fajn, ale já tady nejsem kvůli pole position. Jsem tady kvůli vítězství. Jsem moc šťastný, ale tohle neslavím. Neznamená to, že bych vyhrál závod a že bych vyhrál šampionát. Mám dobrý pocit, je to fajn motivace, ale chci víc.”

Související zprávy

Diskuze