logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen je velmi spokojen: Nemyslel jsem si, že mám šanci na pole position

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2024

Kde ostatní odpadávali, Max Verstappen opět nezklamal. Domácí miláček si na domácí trati, kde se mu vždy velmi dařilo, příliš nevěřil. Měl pocit, že tréninky i úvod kvalifikace mluvily ve prospěch soupeřů. Opět však podal výkon, který můžeme nadneseně označit za „Maxův zlatý standard“ a těší se na start z první řady.

Druhé místo obvykle není umístění, ze kterého by měl Verstappen radost, ale v Zandvoortu mu všechno hrálo do karet. Ferrari mělo otřesnou formu, Lewis Hamilton vypadl už v Q2, George Russell ani nezasáhl do boje v Q3 a Oscar Piastri ztratil na týmového kolegu ohromujících pět desetin vteřiny.

Verstappenovo kolo mělo daleko k dokonalosti. V sekci zatáček 11 a 12 udělal obrovskou chybu, ale ani ta ho nepřipravila o druhé místo. Tento přešlap ho nakonec nemusel mrzet a podle jeho vlastních slov nebyl jeho Red Bull ve stavu, aby odjel alespoň jedno bezvadné kolo. „Trochu se mi to utrhlo v jedenácté a dvanácté zatáčce, ale to obecně vystihuje celou moji kvalifikaci,“ konstatoval Verstappen.

„V každém kole se našla jedna nebo dvě zatáčky, kde jsem měl pocit, že ztrácím hromadu času kvůli nárazům větru. Zdálo se, že naše auto bylo velmi citlivé na vítr a reagovalo na něj velmi agresivně. Při každém výjezdu na trať se chovalo odlišně a pokaždé jsem měl jiné vyvážení,“ pokračoval trojnásobný mistr světa.

„Myslím si, že můj první pokus v Q3 nebyl nejhorší. Potom jsem se pokusil zatlačit o něco víc, ale auto se chtělo utrhnout a bylo hodně na hraně. V každém případě jsem však spokojen s první řadou. V Q1 a Q2 jsem se pořádně nedostal do nejlepší pětky. Samozřejmě, snažil jsem se také šetřit pneumatiky, protože jsem měl jen čtyři sady softů, ale nikdy jsem neměl pocit, že můžu zabojovat o pole position. Myslím si tedy, že umístění v první řadě je dobrý výsledek,“ uzavřel Verstappen.

I když se v Zandvoortu těžko předjíždí a start z pole position je velmi důležitý, Max má nadále velkou šanci na vítězství. McLaren možná působí nepřemožitelně, ale závod může napsat zcela odlišný příběh a nezapomeňme, že „faktor Verstappen“ nemůžete na holandské trati nikdy podcenit.

„Doufám, že v závodě to může být v porovnání s Landem lepší, ale při pohledu na rozestup to bude velmi náročné. Vyvážení auta je velmi nestálé. Možná se v závodě stabilizuje, ale to se teprve uvidí. V závodě se může stát cokoliv,“ konstatoval Max.

Související zprávy

Diskuze