logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton po frustrující kvalifikaci: Tento víkend v podstatě skončil

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2024

Lando Norris pasoval po pátku Mercedes do role největšího favorita víkendu. Stáji z Brackley, a zvláště Lewisu Hamiltonovi, se to však v kvalifikaci naprosto rozsypalo. Aby toho nebylo málo, sedminásobného mistra světa čekalo po dvanáctém místě v kvalifikaci vyšetřování a pravděpodobně ho nemine trest.

Hamilton postoupil do Q2 s využitím jen jedné sady měkkých pneumatik a vše vypadalo dobře. Ještě v Q1 však překážel Sergiu Pérezovi, který musel zabalit svůj rychlý pokus. V průběhu této sezóny jsme viděli, že za takové incidenty komisaři obvykle nekompromisně trestali. Je tedy možné, že Hamiltonovi moc nelichotivé dvanácté místo nezůstane a na startu ještě klesne o několik pozic.

„Byla to dost šokující kvalifikace, ale takové věci se stávají,“ řekl Hamilton pro televizi Sky. „Více se k tomu nedá říct. Teď už je to za námi, i když to určitě není příjemný pocit.“

„Všechno se to prakticky rozsypalo po incidentu s Pérezem. Snažil jsem se mu co nejvíce uhnout z cesty a zajel jsem úplně doleva, ale načasování bylo pro mě dost špatné,“ dodal s lítostí Lewis.

Pro britského šampiona a jeho tým to však v tuto chvíli teprve začalo. Hamilton následně zajel dost hrozný poslední pokus v Q2 a nečekaně se poroučel z kvalifikace na dvanáctém místě. To by při pohledu na páteční výkony monopostu W15 řekl málokdo, ale i to s sebou přináší Formule 1. „Ten okamžik pravděpodobně spustil domino efekt a od té chvíle to šlo od desíti k pěti,“ řekl stručně Hamilton.

O nic víc neřekl ani před mikrofony F1 TV. Je jasné, že pro Mercedes je sobotní výsledek velkým zklamáním. Po pátku vypadal tým velmi dobře, ale v sobotu se to oběma pilotům jaksi sesypalo. I když George Russell postoupil do Q3, ani on neměl nárok na tempo Landa Norrise s Maxem Verstappenem.

„Od chvíle s Checem to začalo jít z kopce a auto se stále více přetáčelo. Vyvážení bylo horší a horší. Bylo to příšerné. Rozhodně je to frustrující, ale je to tak, jak to je. Tento víkend v podstatě skončil a za týden do toho půjdeme znovu,“ řekl rezignovaně Hamilton.

Související zprávy

Diskuze