logo F1zpravy.czF1online.sk

Haas navštívil exekutor. Uralkali se pokouší zabavit majetek stáje přímo v Nizozemsku

Haas VF-22 v garáži, Haas ilustračné
© Twitter/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2024

Od rozhodnutí arbitrážního soudu ve věci sporu mezi Haasem a jeho bývalým sponzorem Uralkali uplynuly už dva měsíce. Haas přesto bývalému partnerovi nevyplatil to, co mu soud přikázal, a tak se ruská společnost rozhodla přistoupit k tvrdším krokům. Přímo v Nizozemsku se pokouší zabavit majetek stáje.

Arbitrážní soud už v červnu rozhodl, že Haas nemusí vyplácet Uralkali žádné odškodné za to, že předčasně ukončil sponzorskou smlouvu po vypuknutí války na Ukrajině. Na druhé straně mu však přikázal vrátit předem vyplacenou částku za sezónu 2022, která příslušela na období od 4. března do konce roku, kdy už Haas s Uralkali přestal spolupracovat.

Za celou sezónu Uralkali vyplatilo americké stáji 13 milionů dolarů. Podle portálu Autosport měl Haas vrátit částku v celkové výši 9 milionů dolarů. Uralkali však tvrdí, že Haas promeškal červencový termín splatnosti této pohledávky, a tak se rozhodla zakročit.

V době zveřejnění verdiktu arbitráže jsme si mohli klást otázku, jak vlastně Uralkali může vymáhat od Haasu tuto částku. Nyní jsme obdrželi odpověď. Ruská společnost celou věc žene až před nizozemské soudy a žádá, aby byl majetek Haasu zabaven přímo v Zandvoortu včetně techniky a monopostů.

Uralkali má v rukou trumf

Soud podle dostupných informací vydal předběžné stanovisko ve prospěch Uralkali. Ve čtvrtek se dokonce měli v doprovodu policie objevit v padoku soudní exekutoři, aby posoudili hodnotu majetku Haasu, který má přímo v Zandvoortu.

Haasu bylo zatím umožněno závodit na velké ceně v normálním režimu, ale tým byl vyrozuměn, že pokud do skončení víkendu nebude Uralkali vrácena zbývající částka, majetek týmu nebude moci opustit zemi. Vzhledem k tomu, že už za týden nás čeká VC Itálie, to může být pro americký tým vážný problém.

Tým z Kannapolisu nakonec zveřejnil tiskové prohlášení, ve kterém ujistil, že na vrácení prostředků pracuje. Průtahy odůvodnil tím, že se potřeboval poradit s právníky a vrátit peníze tak, aby vše proběhlo v souladu se zákony a sankcemi uvalenými na ruské společnosti.

„Haas má v plánu plně uhradit společnosti Uralkali všechny splatné částky podle rozhodnutí arbitráže, a neodporuje výši dlužných částek,“ uvedl mluvčí Haasu. „Společnost Haas spolupracuje se svými právníky, aby zajistila, že platba bude v souladu se všemi relevantními sankcemi a předpisy USA, EU, Velké Británie a Švýcarska. Nadále budeme spolupracovat se společností Uralkali, abychom v následujících dnech definitivně vyřešili tuto záležitost.“

V pátek se ozvala také společnost Uralkali, která vyjádřila spokojenost nad tím, že Haas konečně přestal ignorovat verdikt arbitrážního soudu. „Jsme si vědomi toho, že nizozemští exekutoři v doprovodu policie včera v noci navštívili padok Haasu a udělali inventuru veškerého závodního vybavení a dalšího majetku. Toto je očekávaný důsledek toho, že Haas odmítal uposlechnout rozhodnutí arbitráže, které přiznalo Uralkali platbu a závodní vůz.“

„Verdikt arbitráže byl zveřejněn 12. června s okamžitým účinkem, ale Haas ho ignoroval. Haas měl více než dva měsíce na to, aby toto rozhodnutí splnil. Jak bylo dříve oznámeno, Uralkali kontaktovalo zástupce Haasu s možnostmi, jak provést platbu a kam zaslat dotyčný vůz, ale neobdrželo adekvátní odpověď,“ pokračuje ruská společnost.

Uralkali naznačuje, že důvody, které Haas uvádí, jsou především výmluvami. „V této chvíli ani v minulosti neexistovaly žádné sankce, které by Haasu bránily plnit své závazky, ale přesto zůstaly nesplněné.“

„Jsme rádi, že po včerejší návštěvě nizozemských úřadů Haas konečně věnuje pozornost rozhodnutí arbitráže. Společnost Uralkali nežádá nic víc než získat to, co jí bylo přiznáno spravedlivým soudním procesem, a doufá, že Haas urychleně napraví vzniklou situaci, aby se mohly všechny strany posunout dál,“ doplnila společnost.

Související zprávy

Diskuze