logo F1zpravy.czF1online.sk

Gene Haas do týmu investuje, ale nejprve chce výsledky, říká Komacu

Kevin Magnussen a Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Haas je s největší pravděpodobností nejmenším a nejchudším týmem ve Formuli 1. Dá se tedy říct, že cokoli lepšího než desáté místo v Poháru konstruktérů by měl být úspěch. Navzdory všem problémům však aktuálně drží celkové sedmé místo, což je pro americkou stáj malé vítězství. Šéf Ajao Komacu říká, že spokojený je i majitel stáje Gene Haas.

Kdybychom chtěli jmenovat důvody, proč by tento tým měl skončit poslední, mohli bychom mluvit poměrně dlouho. Haas trápí dva velké problémy. Prvním je rozpočet a druhým logistika. I když jde o nejmenší tým na roštu, jeho provoz je rozdělen do několika různých míst. V britském Banbury probíhá hlavní část činnosti stáje a kompletace monopostů, v Maranellu se nachází aerodynamické oddělení a konstrukční kancelář, v továrně Dallary v Parmě vzniká šasi a pár lidí pracuje také v oficiálním sídle Haasu v americkém Kannapolisu.

Nic z toho však týmu nezabránilo dosáhnout průběžného sedmého místa v Poháru konstruktérů a se ztrátou sedmi bodů na RB ještě může pomýšlet výše. Dočká se za to odměny od svého majitele? „Ještě před těmi dvěma šestými místy v Rakousku a Silverstone jsem dostal od Genea zelenou na některé věci, které jsem od něj žádal,“ řekl v rozhovoru pro portál RacingNews365.com šéf Haasu Ajao Komacu.

„I bez těchto dvou výsledků se nám dařilo získávat zpět jeho důvěru. Samozřejmě, výsledky nám k tomu velmi pomohly. Někdy to nazývám malými krůčky. I když bych chtěl postupovat velmi rychle, nemůžeme se při tom propadnout, takže je třeba najít správné vyvážení,“ řekl japonský inženýr.

Ten by pro Haas nejvíce chtěl nový motorhome na okruhu, což je velká investice a nevyhnutelně nepřinese zlepšení výkonnosti monopostů, „pouze“ lepší pohodlí pro závodní tým na trati. „Je to velká investice, ale ten náš současný používáme od prvního dne tohoto týmu,“ řekl Komacu.

„Snažili jsme se dostat povolení už minulý rok, ale nepodařilo se nám to, protože jsme nedosahovali potřebné výsledky. Gene mi vždycky říká, že bude investovat a nemá problém investovat, ale potřebujeme podávat výkony a nadále se zlepšovat. Dal mi to jasně najevo,“ řekl Japonec.

„Už jsme začali s náborem nových lidí, ale ti ještě nezačali pracovat. Postupně zvyšujeme zdroje a Gene různými způsoby investuje do týmu. Některé investice jsou patrné, jiné méně, ale vliv každé se projeví až časem,“ dodal Komacu.

Související zprávy

Diskuze