logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz a Leclerc se shodují: Binotto pomůže Audi

Charles Leclerc a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Po roce a půl bez práce se bývalý šéf Ferrari Mattia Binotto vrací s velkou pompou jako technický a provozní ředitel Audi. Pracovat bude ve svém rodném Švýcarsku a může využít téměř třicetileté zkušenosti z Ferrari. I když to talentovaný inženýr dotáhl ve Formuli 1 až na šéfa jednoho z největších týmů, Hinwil se po Maranellu stane jen jeho druhým působištěm. Podle jeho bývalých svěřenců to ale vůbec nevadí.

Charles Leclerc a Carlos Sainz svého bývalého šéfa dobře znají. Druhého jmenovaného dokonce osobně přivedl do Maranella. Mattiovo působení ve Ferrari sahá až do roku 1995 a postupně se vypracoval až na šéfa motorového oddělení, poté technického ředitele a nakonec šéfa stáje.

Ani on však Scuderii nedovedl k vytouženému titulu a na konci sezóny 2022 se poroučel. Nahradil ho Frédéric Vasseur a Binotto byl následně spojován s přestupem do nejednoho týmu. Nakonec zakotvil v Hinwilu jako technický a provozní ředitel budoucího továrního týmu Audi.

„Tuším, že Švýcarsko bylo důležitou součástí Mattiova života, takže asi velmi dobře zná tamní kulturu,“ řekl pilot Ferrari Charles Leclerc. „Kromě toho si tam může přinést zkušenosti z Ferrari, které jeho novému týmu určitě pomohou. Myslím si tedy, že Sauberu určitě může přinést hodně z jeho předchozích zkušeností.“

Přidal se i Charlesův brzy bývalý týmový kolega Carlos Sainz, který Binottovi za mnohé vděčí. Byl to právě švýcarský rodák, který ho přivedl do Ferrari a podepsal s ním dvouletou smlouvu. Tu v roce 2022 strany prodloužily o další dva roky. Bohužel pro Španěla, s Fredem Vasseurem jako novým šéfem už žádný kontrakt nepodepsal.

„V první řadě nemám přehled o každém týmu na roštu, ale určitě si myslím, že příchod Mattii je pro Sauber dobrá zpráva, zejména pro jeho zkušenosti. Ví, jak se buduje top tým jako Ferrari,“ prohlásil Sainz. „Má zkušenosti, které může přenést do Audi. Určitě je pro ně skvělou posilou a proto ho najali. Přeji mu jen to nejlepší v novém působišti.“

Jen krátce po angažování Binotta oznámili Carlos a Williams podpis smlouvy. Podle slov španělského závodníka však ani Mattia nemohl zásadním způsobem ovlivnit jednání o jeho dalším působišti. „Ani ne,“ řekl Sainz v Belgii ještě před oficiálním oznámením podpisu s Williamsem. „O mé budoucnosti se diskutuje a vše se pečlivě analyzuje. V podstatě každý týden dochází ke změnám v týmech, o kterých uvažuji.“

„K takovým změnám a vývoji uvnitř týmů dochází stejně jako na jezdeckém trhu. Dopřeji si čas na rozhodnutí a na analýzu,“ dodal Carlos, který jen pár dní nato oficiálně podepsal s Williamsem.

Související zprávy

Diskuze