logo F1zpravy.czF1online.sk

ESPN: Red Bull uvažuje, že Pérez dostane monopost z úvodu sezóny

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Red Bull potvrdil Sergia Péreze v jeho sedačce. Mexický závodník si tak může být jistý, že minimálně do konce sezóny zůstane v týmu. V Milton Keynes však nemohou jen doufat, že Mexičan se zázračně vrátí do formy z úvodu sezóny. ESPN tvrdí, že Red Bull uvažuje o zásadním kroku.

Intenzivní spekulace se Pérezovi podařilo odrazit, ačkoli je sporné, čemu za to vlastně vděčí. Svým výkonům určitě ne, možná nedostatku alternativ pro Red Bull, příp. své popularitě na území Latinské Ameriky. V každém případě, Daniel Ricciardo či Liam Lawson šanci (zatím) nedostanou. Tým však nemůže jen nečinně přihlížet, ale potřebuje něco změnit.

Poradce Red Bullu Helmut Marko naznačil, že tým uvažuje o změnách. „Věříme, že to dokážeme otočit a nabídnout mu stabilnější auto,“ prohlásil Rakušan, kterého cituje ESPN. „Když jste týmovým kolegou Maxe, není to nejkrásnější věc v F1. Checovi přitom patří nemalé zásluhy a je to vítěz závodu.“

„Nediskutovali jsme jen o jezdcích. Pravidelně se bavíme, co můžeme udělat, abychom zlepšili situaci. Musíme se alespoň pokusit a přeměnit auto na něco snáze zvládnutelného. Čím je náročnější, tím více se projevuje rozdíl oproti Maxovi. Když je zadek monopostu nestabilní, Max neubere nohu z plynu, jen si řekne, že je trochu nervózní, zatímco pro Checa je obtížné ho zvládnout,“ vysvětlil Marko.

„Řekli jsme si, že se pokusíme usnadnit jízdu s autem a zlepšit jeho vyvážení, což chce i Max. Shodli jsme se, že nejlepší bude pokračovat s Checem a doufat, že… největším problémem byly výkyvy formy. Měl několik velmi dobrých výsledků, velmi dobrých výkonů, ale pak druhý den byl najednou o půl vteřiny za Maxem,“ dodal poradce Red Bullu.

I když to Marko neřekl, ve stejném článku ESPN se objevila zpráva, nad čím skutečně uvažují v Milton Keynes. Návrat ke staré specifikaci monopostu není nikdy příjemný, nejen pro ztrátu času při vývoji, ale také to vysílá zaměstnancům nepříjemnou zprávu, že něco nezvládli. To se ovšem ve Formuli 1 stává, co se vůbec nestává, je návrat ke staré specifikaci monopostu s jedním jezdcem.

„Zdroje uvedly ESPN, že tým s Pérezem zvažuje návrat ke specifikaci monopostu ze začátku sezóny – ve čtyřech z úvodních pěti velkých cen skončil druhý za Verstappenem, ale pak se jeho forma propadla,“ uvedl zámořský zdroj.

Bude zajímavé sledovat, jak to ovlivní vývoj Red Bullu, jelikož posbíraná data od obou pilotů budou mít v takovém případě skutečně diametrálně odlišný význam a hodnotu. Už teď se říká, že tým trpí výsledky druhého pilota nejen z pohledu na bodový zisk, ale také získává méně hodnotná data.

Související zprávy

Diskuze