logo F1zpravy.czF1online.sk

Liberty Media neměla s udržením Péreze nic společného, o Lawsonovi se rozhodne v září

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 8. 2024

Formulové léto nám začalo ve velkém stylu sérií novinek. Carlos Sainz podepsal smlouvu s Williamsem, Jonathan Wheatley se stal šéfem Audi, Andrea Stella prodloužil kontrakt s McLarenem a to nejdůležitější, Red Bull vyslovil důvěru Sergiu Pérezovi. Toto rozhodnutí nyní vysvětlil také poradce Red Bullu Helmut Marko.

I když to mnohé překvapilo, Mexičan dostal plnou důvěru vedení stáje, ačkoli v posledních osmi velkých cenách byly jeho bodové zisky srovnatelné s jezdci středu pole. Red Bull možná doufal, že se v sesterském týmu skvěle uvede Daniel Ricciardo a nahradí Péreze, ale Australan se ve skutečnosti stal „35letou zátkou“, která blokuje příchod talentovaných mladíků jako Liam Lawson či Isack Hadjar.

„Sergio Pérez zůstane pilotem Red Bull Racing i po letní přestávce,“ prohlásil Helmut Marko ve svém sloupku pro Speedweek. „Důvodem je, že nás čekají tratě, na kterých byl v loňském roce dobrý a soustředíme se na stabilitu. Kromě toho ukazoval mezitím velmi dobré výkony, když skončil třetí v sobotní kvalifikaci ve Spa.“

„Nakonec startoval z druhého místa a podle našich kalkulací bylo možné třetí místo. Viděli jsme však, že jeho pneumatiky mnohem více degradovaly a nemohl na to tlačit. Plus, měl k dispozici dvě sady středně tvrdých pneumatik a jen jednu tvrdých, zatímco soupeři měli dvě sady tvrdých a jednu středně tvrdých. To bylo pravděpodobně klíčové,“ vysvětlil Marko.

Ten také popřel spekulace, podle kterých k udržení Péreze tlačila i Liberty Media. Velká cena Mexika je jedna z nejnavštěvovanějších a nejpopulárnějších a vyhození domácího miláčka by mohlo negativně ovlivnit i rozpočet držitele vysílacích práv.

„Pérez nemusí zrychlit, potřebuje více konzistentnosti. Vzhledem k dostupným alternativám je pro nás stále nejlepším řešením. Zprávy, že jeho pokračování souvisí se zapojením Liberty Media, která ho chce vidět v Mexiku, nejsou pravdivé. Určitě ho chtějí vidět na jeho domácím závodě, ale my si nevybíráme jezdeckou sestavu podle úmyslů Liberty Media,“ vzkázal Marko.

O Lawsonovi se rozhodne v září

Poradce Red Bullu se ve svém sloupku dotkl i další důležité otázky. Jelikož tým potvrdil nejen pokračování Péreze v sedačce hlavního týmu, ale také Ricciarda v sesterském VCARB-u, vyvolalo to otázky o další budoucnosti Liama Lawsona. Marko už dříve přiznal, že když Red Bull nenajde Novozélanďanovi sedačku pro rok 2025, ten se stane volným hráčem a může si najít místo jinde.

„Další plány Liama Lawsona oznámíme v září. Test v Imole, při kterém nabral další zkušenosti, jsme měli naplánován už nějakou dobu. I když by ho konkurenti rádi získali na hostování, my o to nemáme zájem,“ vzkázal zvědavým soupeřům Marko.

Není to přitom jen Lawson, který tlačí na Red Bull. Lídrem šampionátu Formule 2 je momentálně Isack Hadjar, který také intenzivně přemlouvá do přestupních spekulací. „Je zřejmé, že má potenciál pro Formuli 1. Uvidíme, jak se všechno vyvine, ale určitě dostane nějaký úkol. Podobně jako Lawson může strávit rok jako testovací a simulátorový jezdec,“ řekl poradce Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze