logo F1zpravy.czF1online.sk

V létě si sedneme s Landem a budeme mluvit i o startech, slibuje Stella

Po štarte VC Belgicka 2024, monoposty zozadu a Lando Norris v štrku
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

McLaren letos ohromil motoristickou veřejnost a získal si obrovské sympatie. Ve Formuli 1 jste však jen tak dobří, jak dobrý byl váš poslední závod. To letos na vlastní kůži pocítili i kluci z Wokingu, kteří při odchodu na dovolené mávali do dálky desítkám ztracených bodů v první polovině sezóny. Důležité je se poučit a Andrea Stella slibuje, že v létě bude mít s jezdci dostatek času na analýzy.

Lando Norris po startu z pole position ani jednou nevedl na konci prvního kola. Bohužel, byl to nejen McLaren, ale také jeho piloti, kteří se na první polovinu roku dívají jako na období nevyužitých příležitostí.

Zdá se, že Landa obzvláště trápí starty a ani závod ve Spa nebyl výjimkou. Britský závodník potřebuje strhnout momentum opět na svoji stranu a návrat z dovolených představuje ideální příležitost k restartu. Kromě odpočinku však v McLarenu budou v následujících týdnech i pracovat.

„V první řadě je třeba říci, že v takových situacích jde o velmi drobné rozdíly,“ řekl šéf stáje Andrea Stella. „Myslím si, že Landa na startu v Belgii trochu vyrušilo dění na vnitřní straně a ocitl se mimo trať.“

„S Landem pracujeme stejně jako s Oscarem, snažíme se najít a prozkoumat všechny příležitosti ke zlepšení po individuální stránce, ale také hledáme možnosti, jak zlepšit kooperaci. Určitě můžeme prozkoumat projevy těchto nevyužitých příležitostí,“ pokračoval italský inženýr.

„Například v případě Landa se zdá, že ze statistického hlediska se objevilo několik nevyužitých příležitostí v úvodních fázích závodu. Musíme zkontrolovat, zda najdeme nějakou souvislost, nebo šlo jen o náhodu. Jako každý sportovec nebo jezdec bude Lando – s podporou týmu – přemýšlet, co může zlepšit, aby lépe využil dobrou práci týmu,“ dodal Stella.

I když Oscar Piastri skončil po diskvalifikaci George Russella nakonec na druhém místě, belgický víkend byl pro McLaren další z řady nepovedených. Tým se snažil optimalizovat své nastavení na závod, ale ten nakonec přinesl dvě velká a nepříjemná překvapení v podobě malé degradace pneumatik a mnohem složitějšího předjíždění.

„Trochu nás překvapilo, že se nedalo předjíždět. Verstappen kromě toho v posledním stintu udržel při životě středně tvrdé pneumatiky, což nikdo jiný nezvládl. Očekávali jsme, že tyto gumy nevydrží a dokážeme ho předjet, ale to se nestalo,“ řekl Stella.

Související zprávy

Diskuze