logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko o Pérezovi: V roce 2025 se karty promíchají. Podle Sky lobboval za jeho odchod

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

Red Bull zachovává dokonalé status quo. Navzdory mnoha špatným zprávám působí šéf stáje Christian Horner dojmem, že chce za každou cenu zakonzervovat tým, ačkoli už dávno nemáme rok 2023 a dominanci monopostů s červeným býkem na kapotě. Setrvání Sergia Péreze mnohé překvapilo, ale Helmut Marko okamžitě vzkázal světu, že v roce 2025 se situace může změnit.

Krátce po začátku letní přestávky dal Red Bull jasně najevo, že Pérez není na odchodu. I když Mexičan přímo ohrožuje nejen první, ale i druhé a třetí místo týmu v Poháru konstruktérů, stabilita je zřejmě důležitější než prize money a prémie pro zaměstnance.

Helmut Marko působil celé týdny jako muž, který usiluje o Pérezův definitivní odchod. Rakušan měl očividně pocit, že lépe než Mexičan by si počínal i pytel brambor, ale jak se zdá, jeho vliv po smrti Dietricha Mateschitze značně upadl. Poradce Red Bullu vynesl na veřejnost, že po závodě ve Spa má s Christianem Hornerem důležité setkání ohledně dalšího směřování jezdecké otázky. I když Pérez podle něj v Belgii „zkolaboval“, jeho odchod si nevynutil.

V krátkém vyjádření pro F1-Insider Marko opět zatlačil na svého pilota a celý Red Bull prohlášením, že směrem k roku 2025 není nic jistého. „Pérez zůstává,“ potvrdil Rakušan. „Chceme, aby se vrátil na svou předchozí úroveň.“

Helmut navíc potvrdil i situaci v sesterském týmu Red Bullu. „Zůstává i Ricciardo, takže se nic nemění. V roce 2025 se však karty promíchají,“ slíbil Marko.

Co to znamená? Inu, je jasné, že s takovými výkony by Pérez mohl očekávat telefonát s výpovědí každou hodinu, ale po předchozích Markových komentářích neznámo, do jaké míry lze jeho slova brát vážně. Reportér televize Sky Craig Slater přinesl ve své reportáži pěkný pohled na situaci v Red Bullu.

„Kolovalo mnoho spekulací, že Red Bull nahradí Sergia Péreze buďto Novozélanďanem Liamem Lawsonem, nebo Danielem Ricciardem. Došlo k důležitému setkání v sídle týmu mezi Christianem Hornerem a Helmutem Markem o Pérezově další budoucnosti,“ uvedl známý reportér televize Sky.

„Christian Horner nakonec rozhodl, že Sergio Pérez bude pokračovat jako kolega Maxe Verstappena i po letní přestávce,“ uvedl Slater.

Mnohé toto rozhodnutí překvapilo, protože Pérezovy bodové zisky v posledním období prakticky znemožňují obhajobu konstruktérského titulu. V této formě je jen otázkou času, než se McLaren dotáhne a nadále nemůžeme podceňovat ani hrozbu ze strany Ferrari. „I když je Max Verstappen v titulovém boji nadále v komfortní pozici, McLaren se přibližuje v Poháru konstruktérů a právě ten rozhoduje o přerozdělování odměn a prémií,“ připomněl Slater.

Související zprávy

Diskuze