logo F1zpravy.czF1online.sk

Okurková sezóna ještě nezačala! Andrea Stella prodloužil kontrakt s McLarenem

Andrea Stella a Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 8. 2024

Mělo to být období dovolených a nicnedělání. Důkazem rušné formulové sezóny je však přetrvávající příliv novinek z táborů jednotlivých týmů. Po odchodu Jonathana Wheatleyho z Red Bullu přišel s velkou novinkou také McLaren. Andrea Stella – muž, který měl podle tiskového stanoviska týmu „obrovský vliv na McLaren“ – prodloužil smlouvu.

Když Ital v prosinci 2022 nahradil na postu šéfa týmu Andrease Seidla, doprovázely tuto změnu zachmuřené a nedůvěřivé pohledy. Bývalý závodní inženýr Fernanda Alonsa si ale rychle získal velkou popularitu zejména díky svým výsledkům. Jeho vliv na progres McLarenu několikrát vyzdvihl i generální ředitel Zak Brown, který svá slova potvrdil i skutky a se šéfem závodního týmu podepsal nový víceletý kontrakt.

McLaren v tiskovém stanovisku vyzdvihl svůj „rapidní progres“ pod vedením Stelly, ale také dvě vítězství a osmnáct pódií. Tým v posledním roce oznámil podepsání víceletých smluv s piloty Landem Norrisem a Oscarem Piastrim a prodloužení kontraktu se Stellou. „Dnešní oznámení potvrzuje dlouhodobou stabilitu týmu v jeho úsilí o zisk mistrovského titulu,“ neskrývá své ambice stáj z Wokingu.

„Je pro mě ctí být součástí McLarenu a jsem poctěn, že můžu pokračovat. Za poslední rok a půl jsme udělali velký pokrok, ale stále máme před sebou hodně práce, abychom se konzistentně drželi v čele startovního pole. Je to vzrušující výzva. Základem úspěchu je tým pracující jako jeden muž. Práci si užívám a moje role mi pomohla při odhalování individuálních talentů a umožnila spolupráci při dosažení cílů našeho týmu,“ uvedl v tiskovém stanovisku týmu Andrea Stella.

„Mé poděkování patří Zakovi za to, že mi věřil jako lídrovi, ale také celému mému týmu ve vedení stáje za jejich práci a podporu. Těším se na všechno, čeho můžeme společně dosáhnout,“ dodal rodák z Orvieta.

Přidal se také generální ředitel Zak Brown. Ten zasedl do židle generálního ředitele McLarenu ještě v roce 2018 a také si na svou adresu vyslechl spoustu skeptických komentářů. Ovšem podobně jako Stella, i on se může pochlubit výsledky.

„S potěšením oznamuji prodloužení smlouvy s Andreou na několik dalších let. Jeho vynikající vedení, odborné znalosti a respekt, který požívá uvnitř týmu a v celé Formuli 1, z něj dělají nejlepšího člověka pro konzistentní boj našeho týmu v čele startovního roštu. Jako šéf McLarenu měl obrovský vliv nejen na naše výsledky na trati, ale také na změnu kultury a způsobu myšlení,“ řekl Zak Brown.

„Po uzavření víceletých smluv s Landem, Oscarem a nyní i s Andreou můžeme pokračovat v našem úsilí o titul. Všichni se těšíme na další roky pod vedením Andreu,“ dodal Brown.

Související zprávy

Diskuze