logo F1zpravy.czF1online.sk

Po Neweym odchází také sportovní ředitel Red Bullu. Wheatley se stal novým šéfem Audi

Jonathan Wheatley
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 8. 2024

Dlouholetý sportovní ředitel Red Bull Racing Jonathan Wheatley po osmnácti letech opouští Milton Keynes. Jeden ze strůjců úspěchu tohoto týmu odchází, aby se chopil nové životní výzvy. Jeho čekání na židli šéfa týmu končí. Bývalý mechanik se přidá k Mattiu Binottovi a stane se novým šéfem závodního týmu Audi.

Ambice dlouholetého sportovního ředitele Red Bullu na židli šéfa týmu nebyly nijak tajné. Po propuknutí kauzy Christiana Hornera letos v únoru měl být právě on novým šéfem stáje v případě odvolání dlouholetého bosse. Wheatley patřil k nejstarším vrcholovým zaměstnancům ve funkci a je dokonalým příkladem kariérního postupu ve Formuli 1.

I když začínal „jen“ jako řadový mechanik v Benettonu, později se vypracoval na hlavního mechanika, až mu nakonec Christian Horner nabídl povýšení výměnou za přestup do jeho týmu. Wheatley se přidal k Hornerovi v době, kdy se Red Bullu posmívali. I jeho zásluhou se však stáj z Milton Keynes stala šampionem a postrachem soupeřů. Wheatley měl velkou zásluhu na přeměně Red Bullu na jeden z nejlépe fungujících a organizovaných celků ve Formuli 1. Měl také hlavní zásluhu na dokonalém fungování posádky mechaniků při zastávkách v boxech.

Nad funkcí sportovního ředitele však existuje už jen jeden stupínek – šéf týmu. Wheatleyho ambice přitom nebyly nijak tajné a vícekrát ho spojovaly s přestupem ke konkurenci. Nestane se však šéfem Red Bullu ani Aston Martinu, jak naznačovaly spekulace, ale německého Audi.

Automobilka před několika dny vyhodila Andrease Seidla a Olivera Hoffmanna. Na jejich místo nastoupil nový technický ředitel a provozní ředitel v jedné osobě Mattia Binotto. Už tehdy média avizovala, že to nebude zdaleka poslední změna a nemýlila se. Novým bossem týmu Audi se však nestane Mike Krack, jak někteří avizovali, ale sportovní ředitel Red Bullu Jonathan Wheatley.

Podle stručného stanoviska stáje z Milton Keynes zůstává Wheatley ve funkci do konce roku, poté nastoupí na povinnou dovolenou a nakonec se připojí k Audi. „Byla to dlouhá a úspěšná osmnáctiletá spolupráce s Jonathanem. Jeho přínos k šesti konstruktérským a sedmi jezdeckým titulům, nejprve jako manažera týmu a poté sportovního ředitele, bude navždy zapsán v historii našeho týmu,“ řekl stručně šéf Red Bullu Christian Horner.

V krátkém stanovisku chybí jakékoli vyjádření nebo poděkování od Wheatleyho. Zpráva končí slibem, že tým během několika týdnů oznámí novou strukturu.

„Zdá se, že Audi bylo zcela zaskočeno prohlášením Red Bullu, že Jonathan Wheatley se stane novým šéfem týmu. Oficiálně zatím nic nekomentovali,“ napsal na sociální síti X reportér Auto Motor und Sport Tobi Grüner. Stanovisko bez Wheatleyho prohlášení a žádná reakce Audi naznačují, že Red Bull své kroky nijak nekoordinoval s odcházejícím sportovním ředitelem ani jeho novým zaměstnavatelem.

Související zprávy

Diskuze