logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc očekává v neděli tvrdou bitvu, ale McLaren je podle něj „na jiné planetě“

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

V Belgii se na pole position postaví překvapivé jméno a celkově obsazení první řady je velmi nečekané. Po penalizaci pro Maxe Verstappena a deštivém dni ve Spa však bylo možné všechno. Na prvním místě tak máme po sobotě Charlese Leclerka, který ovšem přiznává, že jeho Ferrari ještě nemá na bitvu s nejlepšími.

Monacký závodník nám opět připomněl svá kvalifikační kouzla. Přestože Max Verstappen byl ve Spa bezkonkurenční, jeho penalizaci za výměnu spalovacího motoru využil Charles Leclerc a dostal se na pole position. Ta se mu do statistik i započítá a je už jeho 25. v kariéře. Za tu však může Monačan kromě svého jezdeckého kumštu děkovat i nebesům.

„Jsem velmi spokojen a rozhodně jsem nečekal druhé místo. Myslím si, že pátá příčka by po dnešku byla naším týmem hodnocena jako dobrý výsledek, ale místo toho odstartujeme z pole position. Pokud však jde o naše závodní tempo, nemáme žádné zázračné řešení a v neděli nás čeká složitý den,“ řekl Leclerc na tiskové konferenci po kvalifikaci.

„Maximalizovali jsme potenciál našeho auta. Max je s velkým náskokem před námi, ale to platilo posledních pět nebo šest velkých cen. Red Bull udělal krok vpřed, McLaren udělal velký krok vpřed, zatímco my jsme zůstali přibližně na stejné úrovni. Kromě toho Red Bull měl o něco větší přítlak, což vám pomůže v těchto podmínkách, a Max je na vodě velmi dobrý,“ řekl Leclerc pro F1 TV.

Jeho Ferrari bylo v posledních týdnech až čtvrté nejrychlejší auto, což mu nedává velké naděje před závodem na okruhu, který Scuderii nemá vyhovovat a snadno se zde předjíždí. Navzdory startu z pole position tak budou hlavními favority jiní, ne Charles.

„Myslím si, že McLaren je tento víkend na jiné planetě. Pokud budou mít stejné tempo jako v pátek, podle mě budou neuvěřitelně rychlí. Samozřejmě i Max bude v závodě důležitý faktor, neboť má skvělé tempo,“ řekl Leclerc.

„Podle mě bude pro všechny náročné vyzvat McLaren, za nimi jsou Max a Checo a za nimi budeme my a Mercedes víceméně na stejné úrovni. Máme však výhodu pozice na trati a pokusíme se je udržet za sebou,“ slíbil Monačan.

Před nedělním závodem je vše otevřeno a kdyby meteorologové hlásili déšť, nebo bychom byli na jiné trati, možná bychom s Ferrari počítali do boje o vítězství. Ani jeden z těchto faktorů však v neděli nepromluví.

„Bude sucho a na suché trati jsme se v poslední době trápili o něco víc. McLaren je dál před námi, než bychom si přáli, a hned za námi bude Checo. Uvidíme, jak to bude vypadat po prvním stintu, ale na startu máme dobrou pozici. Na této trati se poměrně snadno předjíždí, takže především budeme potřebovat tempo. Všechny odpovědi se dozvíme zítra,“ konstatoval druhý muž historických tabulek Ferrari v počtu pole position.

Související zprávy

Diskuze