logo F1zpravy.czF1online.sk

Stella: Měl bych starosti, kdyby se Lando bez řečí vzdal vedení

Oscar Piastri a Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2024

Double McLarenu mělo přijít mnohem dříve. Tým postavil fantastické auto a v této chvíli měl mít na kontě více než „jen“ dvě vítězství. Stáj z Wokingu zrazovala provozní stránka a i když to zní neuvěřitelně, zradila ji i při double týmu v Maďarsku. McLaren se tentokrát nepřipravil o cenných 43 bodů, naprosto zbytečně si však navařil pořádně kyselou polévku.

Místo chválení excelentního monopostu, perfektního zrealizování závodu a krásného double se šéfové týmu pořádně zapotili při vysvětlování strategie, komunikace a způsobu uvažování na boxové zdi, které byly přinejlepším pochybné. Lando Norris zachránil McLaren před bouří, když nakonec uposlechl výzvy svého inženýra Willa Joshepha, ale do této situace se dostal tým úplně sám a zcela zbytečně.

„Není to jen o jednom komentáři nebo zprávě od Willa, ale o celkovém přístupu k závodění, který razíme s našimi jezdci,“ řekl pro Sky Sports šéf McLarenu Andrea Stella.

„Na této cestě kráčíme společně. Nikdo z nás, Lando, Oscar ani tým nemůže jít sám. To je odkaz, o kterém jsme mluvili v neděli ráno. Jezdcům to musíte připomínat a proto máme toto setkání každou neděli ráno. Jsme nesmírně spokojeni, jak neskutečně naši jezdci podporují McLaren na této cestě. To je pro mě zpráva dne,“ pokračoval italský inženýr.

„Dali jsme najevo, že první a druhé místo v kvalifikaci musíme zakončit prvním a druhým místem v závodě. Rád bych ocenil a poděkoval za práci všem dámám a pánům v McLarenu, kteří to umožnili,“ dodal Stella.

Tomu na boxové zdi v Maďarsku nepochybně přibyly další šedivé vlasy, když do poslední chvíle čekal, zda Lando Norris vrátí vedení týmovému kolegovi. McLaren tak musel po závodě vysvětlovat „jen“ svou neschopnost při organizaci závodu, ale už ne neposlušnost vlastních zaměstnanců při plnění pracovních pokynů.

Lando Norris váhal, zkoušel a vyjednával, ale nakonec se podřídil. „Neznám jediného závodníka, který by jako lídr závodu s radostí řekl: ‚Ano, samozřejmě, proč bychom si nemohli vyměnit pozice?’ To se nestane. Jezdci to nemají v povaze,“ řekl Stella.

„Nesmírně by mě znepokojilo a dělal bych si starosti, kdyby to Lando řekl. Právě proto jsme se potřebovali odvolat na naše principy a v neděli ráno jsme je připomněli i našim jezdcům. Lando je výše v šampionátu a když chce bojovat o titul, bude potřebovat podporu Oscara a týmu,“ konstatoval Stella.

Související zprávy

Diskuze