logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc: Pokud se na autě nic nezmění, nikde nebudeme favorité

Monopost Charlesa Leclerca na štartovom rošte
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2024

I když Ferrari mělo v Maďarsku o něco lepší tempo, než mu před pár dny věštily černé scénáře, italskému týmu je jasné, že se opakuje historie. Sezónní vývoj opět ztroskotává a Scuderia se z toho tak brzy nedostane. Charles Leclerc zhodnotil, že monopost SF-24 v tuto chvíli nemá na to, aby byl někde favoritem.

McLaren je už silný na každém typu okruhu a za každých podmínek, zatímco Red Bull sice ztrácí dech, ale pořád se drží na předních příčkách. Mercedes se před každým víkendem modlí za chladné počasí, ve kterém dokáže i vyhrát.

Jen Ferrari je jaksi ztraceno od nasazení vylepšení ve Španělsku. Od té doby se trápilo s poskakováním, které měla odstranit nová podlaha. Frédéric Vasseur se už chlubil, že se podařilo tento cíl splnit, ale i Red Bull po pátku s nadšením zvěstoval světu, že novinky fungují. Potom však přišla Verstappenova tvrdá kritika.

„Myslím si, že skutečným testem pro nás bude okruh jako Spa. Očekávám, že zřejmě na něm budou naše problémy nejprominentnější,“ ještě vítězoslavně nezvedá ruce nad hlavu Charles Leclerc. „Dostaneme potvrzení toho, zda nás čeká ještě dlouhá cesta k vyřešení našich problémů, nebo jsme díky vylepšením představeným o víkendu na tomto typu okruhu udělali krok vpřed.“

„Určitě se ubíráme správným směrem z hlediska pochopení věci. Čelíme však problému, který je jako vypínač; jednou nám to funguje, jednou ne. Těžko při tom zpozorujete zlepšení. Mluvím zejména o poskakování. Není to tak, že byste se mohli výrazně zlepšit při jeho intenzitě. Když ho máte, tak ho máte. Děláme kroky správným směrem. Nejsem si však jistý, zda to bude stačit, abychom se mu vyhnuli,“ volí opatrný přístup Leclerc.

Se zkušenostmi z předchozích týdnů to jinak ani nejde. I kdyby se totiž italské stáji na dlouhých a rychlých zatáčkách v Belgii potvrdilo, že poskakování je opět pod kontrolou, několik týdnů ztraceného vývoje to nenahradí.

„Celkově nám chybí výkon. A i když toto není okruh se spoustou prostoru pro poskakování, musíte přijmout jisté kompromisy, abyste si ho nepřivodili, i když se to týká jen rychlých zatáček. Možná jsme ještě všechno neoptimalizovali, protože část těchto problémů nás pořád doprovází,“ zamyslel se vítěz GP Monaka.

S vyhlídkami to nevidí růžově. Ferrari před sebou nemá žádný okruh, na který by se mohlo obzvlášť těšit. „Pokud náš monopost zůstane v této podobě, nemyslím si, že se najde závod, na kterém bychom mohli být favority. Monako je velmi, velmi specifický okruh, na kterém jsme byli silní. To však neznamená, že budeme silní i jinde během sezóny. Takže ne, nemyslím si, že na papíře bychom někde byli favorité.“

Související zprávy

Diskuze