logo F1zpravy.czF1online.sk

„Markova klauzule“ je minulostí. Red Bull zavřel Verstappenovi dveře do Mercedesu

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 7. 2024

Zdá se, že spekulacím o potenciálním přestupu Maxe Verstappena do Mercedesu odzvonilo. Výstupní klauzuli, která by mu něco takového umožňovala, už totiž nebude možné využít. Helmut Marko se zavázal, že v týmu zůstane minimálně další dva roky.

Max Verstappen sice má smlouvu až do konce sezóny 2028, ale bez větších problémů se z této povinnosti mohl vyvléct. Helmut Marko totiž přes zimu „ozdobil“ kontrakt Maxe Verstappena o klauzuli, která mu dovolovala odejít z týmu, pokud v něm on sám bude chybět. Jako jeden z jednatelů Red Bullu Racing měl tuto pravomoc i bez toho, aby o tom věděl druhý jednatel, kterým je Christian Horner.

Helmut Marko také v několika rozhovorech prohlásil, že Maxi Verstappenovi nebude stát v cestě. V zákulisí měl nizozemský závodník dostat příslib, že pokud bude chtít odejít, jeho věčný spojenec udělá, co bude třeba: Ze stáje odejde a tím de facto otevře dveře i trojnásobnému mistru světa.

Právě na tento fakt se Toto Wolff v posledních týdnech spoléhal a tak horlivě dvořil Verstappenovi. Naznačoval dokonce, že do Mercedesu by mohl přijít i Helmut Marko, který by nemusel litovat, že zůstane zcela bez práce. To vše je ovšem minulostí.

Podle portálu motorsport.com Helmut Marko de facto anuloval tuto klauzuli podpisem nové smlouvy. V ní garantuje, že v týmu setrvá alespoň do konce sezóny 2026, kdy mu má vypršet jeho kontrakt. Kromě toho se měla v týmu zrodit dohoda, že Max Verstappen neodejde, ani kdyby Helmut Marko přestal působit na pozici sportovního poradce například v důsledku zdravotních problémů.

Všechny tyto kroky jsou poměrně jasným důkazem toho, že Red Bull o setrvání nizozemského závodníka nebyl skálopevně přesvědčen. Dnes už může být.

Má však Verstappen i jiné možnosti? Kromě „Markovy klauzule“ má jeho kontrakt obsahovat i jiné (minimálně dvě) výstupní výkonnostní doložky, ale ty již nelze aktivovat. Red Bull totiž obě téměř jistě splní: Během letní přestávky bude v čele jezdeckého i konstruktérského šampionátu.

Samozřejmě, smlouvy jsou k tomu, aby se porušovaly. I tak se nedá stoprocentně vyloučit, že Verstappen z týmu neodejde, ale v tom případě to někdo bude muset zaplatit. Porušení kontraktu může v případě takového prominentního jezdce vyjít velmi draho a nezdá se, že by Mercedes byl připraven ho vykoupit, když mu na dveře klepe Antonelli.

Toto Wolff tak bude moci opět klidně spát. Zbývá mu jen vyřešit otázku, zda v následující sezóně nasadí Andreu Kimiho Antonelliho, nebo pozve do Brackley Carlose Sainze.

Související zprávy

Diskuze