logo F1zpravy.czF1online.sk

Už nemáme tempo jako na začátku sezóny, přiznal Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2024

Ferrari nevystoupilo ze svého stínu ani v Maďarsku. I když je čtvrté a šesté místo víceméně maximum tohoto týmu při současné formě, hrdá Scuderia není ve Formuli 1, aby sbírala bramborové medaile. Uvědomuje si to i Charles Leclerc, který nevidí velký rozdíl mezi svým šestým místem a čtvrtou příčkou týmového kolegy Carlose Sainze.

Monacký závodník byl v dosavadním průběhu víkendu krok za Španělem. Pokračoval tak v trendu z posledních týdnů a pomyslným vyvrcholením byla jeho nehoda ve druhém tréninku.

V kvalifikaci to však přece jen vypadalo, že se vrací starý kvalifikační mág. Po prvním pokusu v Q3 byl Leclerc před Sainzem, i když stále s obrovskou ztrátou na vedoucího Landa Norrise, ale před druhým kolem Ferrari zariskovalo a vyčkávalo. Díky tomu se Carlos dostal na čtvrté místo a Charlesovi zůstalo „jen“ šesté. Bez ohledu na průběh však Ferrari nemohlo v kvalifikaci pomýšlet mnohem výše.

„Více mě frustruje celkový nedostatek výkonnosti,“ řekl Leclerc o svém šestém místě. „Carlos jezdil velmi dobře celý víkend, odvedl dobrou práci a skončil čtvrtý, což je odraz reálné formy našeho auta.“

„Já jsem skončil šestý s nepříliš čistým kolem. Myslím si, že jsem mohl dosáhnout pátého místa, ale čtvrtá a pátá příčka je realisticky nejlepší výsledek, jakého jsme dnes mohli dosáhnout jako tým. Největší problém však je, že nemáme tempo jako na začátku sezóny,“ dodal Leclerc.

Ten to se současnou formou svého auta nevidí růžově ani v závodě. „Aspoň to víme a nebudeme překvapeni. Musíme maximalizovat náš bodový zisk a uvidíme, jaký bude výsledek,“ řekl Leclerc.

Formule 1 nevypadá v Maďarsku tak vyrovnaně jako v předchozích týdnech. Časy Norrise, Piastriho a Verstappena byly výrazně lepší než časy pilotů Ferrari a Mercedesu. Propad těchto dvou týmů je po vítězstvích v Monaku, Rakousku a Británii poněkud překvapivý, ale v současné Formuli 1 si na to asi musíme zvyknout.

„Byla to složitá kvalifikace, zejména v proměnlivých podmínkách v první části. V další fázi to bylo poměrně přímočaré, ale chyběla nám výkonnost. Máme třetí, možná čtvrté, nejrychlejší auto a jsme na tom velmi podobně jako Mercedes. Nevím, jak to bude vypadat v závodním tempu. Bohužel, Red Bull a McLaren jsou v současnosti dost daleko,“ konstatoval Leclerc pro televizi Sky.

Související zprávy

Diskuze