logo F1zpravy.czF1online.sk

Jsme strašně pomalí, říká zoufale Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2024

Ferrari je v krizi. V tuto chvíli to už můžeme říci bez sebemenších pochyb. Po pozitivním začátku sezóny a vítězství v Monaku upadl tým do negativní spirály. Paradoxně to přitom vypadá, že s každým nasazeným vylepšením udělá Scuderia krok zpět. Hodnocení Charlese Leclerca po nevydařené kvalifikaci v Silverstonu mluví za vše.

Monacký závodník se poroučel už ve druhé části kvalifikace a do nedělního závodu odstartuje z jedenáctého místa. Nezdálo se přitom, že by se dopustil nějaké velké jezdecké chyby, dokonce ani Ferrari strategicky nezaváhalo. Tento výsledek na této trati zřejmě odráží reálnou rychlost monopostu SF-24 v prostřední části sezóny.

Scuderia před víkendem v Silverstonu zvolila netradiční a velmi nepopulární strategii. Charles Leclerc jezdil s novým autem, jehož součástí byla i nejnovější vylepšení z Velké ceny Španělska; Carlos Sainz nasadil starší balíček, který měl premiéru v Imole. Lépe se dařilo druhému jmenovanému, ale i ten ztratil na nejlepší mnoho času.

Tápání Ferrari tak pokračuje a monacký závodník to po skončení kvalifikace zhodnotil zcela jednoznačně. „Jsme pomalí, momentálně jsme strašně pomalí,“ povzdechl si Leclerc pro F1 TV. „Auto je velmi nekonzistentní. Asi nám nepomáhá, že se snažíme… pokoušíme se vyhodnotit naši aktuální situaci a rádi bychom pochopili, kterým směrem k tomu máme tlačit.“

„Mám pocit, že jsme toho v pátek dost pochopili rozdělením našich balíčků. V budoucnu toho využijeme, ale na druhé straně to znamenalo, že jsme neoptimalizovali náš víkend, protože jsme se snažili něco naučit. Když mluvíme o desetince, která nám chyběla na postup do Q3, ta se skrývá v drobných detailech. Momentálně se však trápíme s naší situací a já doufám, že se co nejrychleji dokážeme odrazit,“ řekl s nadějí Leclerc.

Problém je, že Ferrari se to nestalo poprvé a než se v Maranellu snaží vyzkoumat, co vlastně potřebují udělat, týdny a body utíkají. Loni se to týmu podařilo vyřešit a Ferrari zahájilo na podzim skvělou stíhací jízdu, když téměř úplně stáhlo sedmdesátibodovou ztrátu na Mercedes. Na zisk celkového druhého místa v Poháru konstruktérů tehdy chyběl Ferrari skutečně kousek.

„Myslím si, že loni se nám to podařilo v Zandvoortu, který se stal bodem obratu v naší sezóně – od té chvíle se nám dařilo. Neměli bychom panikařit, ale je pravda, že zažíváme těžké časy a zažíváme je déle než loni. Opravdu tedy musíme reagovat. Doufám, že od dalších závodů dokážeme znovu optimalizovat náš víkend jako na začátku sezóny,“ dodal na závěr rozhovoru Leclerc.

Související zprávy

Diskuze