logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc v neděli sbíral pitstopy: Tento víkend nemá žádná pozitiva

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2024

Ve Ferrari se budou po tomto víkendu ptát sami sebe, jestli mohou být s pódiem Carlose Sainze spokojeni. Trofej sice vždy potěší, ale bylo to uspokojivé i z hlediska výkonnosti? Charles Leclerc si jen zklamaně povzdechl.

Největším problémem Leclercovy neděle však bylo první kolo závodu. Po startu se dostal do svěráku mezi Sergiem Pérezem a Oscarem Piastrim, což ho stálo přední křídlo a drahocenný čas. Po zastávce spadl na předposlední místo a na dobrý výsledek mohl v podstatě zapomenout.

Charles Leclerc hodnotil kolizi již s chladnou hlavou. „Vidím to tak, že to byl závodní incident. Nemohl jsem nic dělat. Byl jsem ve středu mezi Oscarem a Checem. Oscar nevěděl, že Checo je na vnitřní straně.“

„Checo se rozhodl předjíždět, protože viděl mezeru, ale možná byl příliš optimistický. Když do první zatáčky jedete tři, nikdy to nevyjde. Proto jsem přišel o přední křídlo. Nebyl to ještě konec našeho závodu, ale musel jsem toho hodně dohnat. Je to velká škoda,“ zklamaně konstatoval závodník týmu, který je od vítězství v Monaku jakoby paralyzován.

I když přináší nové komponenty, nedokázal napodobit jeden ze lvích skoků, které předvádí McLaren. Místo toho se nechává předjet Mercedesem, který měl ve Štýrsku lepší tempo a z náskoku Ferrari stáhl v šampionátu 24 bodů.

Kdyby se naplnila předpověď závodního inženýra, že Charles Leclerc i bez pomoci safety caru dosáhne na body, vypadalo by to o něco lépe. Prognóza nevyšla i proto, že Monačan zaostal o celé kolo a musel se natahovat s Landem Norrisem.

„Jeden celý stint byl zkažený, protože jsem jezdil za Landem a měl jsem modré vlajky. Musel jsem zůstat za ním, ale měli jsme lepší rychlost,“ poznamenal Leclerc. Na čerstvějších pneumatikách měl opravdu dobré tempo, vždyť v neděli si z pitstopů udělal hotovou sbírku. Mechaniky navštívil až čtyřikrát. Pád o kolo dozadu mu však udělal škrt přes rozpočet. „To zničilo i naše naděje a snahy zabojovat o jeden či dva body.“

Vidí po tomto víkendu nějaké dobré zprávy? „Ale, nevidím žádná pozitiva. Toto nemá žádná pozitiva. Když někdy zažíváte těžké časy, je dobré podívat se na pozitiva, ale po takovém víkendu nevidím žádná pozitiva. Jediná věc možná je, že se z dnešního dne toho hodně naučíme, protože jsem měl opačné nastavení než Carlos. Když mají dvě auta tak odlišné konfigurace, dá se z toho něco naučit. Kromě toho však toho není mnoho.“

Související zprávy

Diskuze