logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc se neshodl s inženýrem na charakteru problému: Celé auto se vypnulo

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2024

Obrázek jako vystřižený ze „starých časů“, kdy Charlese Leclerca pronásledovala na každém kroku obrovská smůla. Naštěstí jde „jen“ o sprintovou kvalifikaci, ale desáté místo po technickém problému není výsledek, na který si ve Ferrari brousili zuby.

Ošklivý zlozvyk týmů Formule 1 nechávat výjezd na trať na poslední chvíli se nyní mnohým krutě vymstil. Mnozí jezdci čekali tak dlouho, že když se na konci boxové uličky vytvořil dlouhý vláček, museli velmi spěchat, aby vůbec stihli svůj rychlý pokus. Přípravné kolo mnohých tak nebylo vůbec ideální.

Nejhůře na tom však byl Charles Leclerc, který se nejen ocitl na chvostu vláčku, ale ještě měl i technický problém. Monacký závodník nejprve odstavil své auto stranou, poté ho rozjel, ale už neměl čas. Na čáře byl asi o dvě sekundy příliš pozdě a v SQ3 nezapsal žádný čas.

Co se tedy stalo? Inu, jednoduchá odpověď zní, že nevíme. Leclerc se to snažil zjistit po sprintové kvalifikaci od svého inženýra Bryana Bozziho, ale pánové se neshodli.

„Kluci, co se, do pekla, stalo?“ ptal se Charles Leclerc.
„Spadli jsme do anti-stallu,“ odvětil inženýr.

Monačanovi se však toto vysvětlení nezdálo. „Děkuji, ale anti-stall nemůže vypnout motor. Motor se vypnul. Nevím, jestli jste si toho všimli, ale vypnul se mi motor. Zapalování se vypnulo. Celé jsem to musel restartovat.“

Hned po sprintové kvalifikaci Charles předstoupil před novináře a spokojený nebyl, ale neuměl blíže říct, co se stalo s jeho Ferrari. „Nevím, co se stalo. Stál jsem v pit lane a pak naskočil anti-stall. Následně se vše vypnulo. Tým mi řekl, že si o tom popovídáme, když se vrátím do garáže, ale z auta jsem šel přímo sem,“ řekl Leclerc po skončení pátečního programu.

Je sporné, čeho by Ferrari vlastně dosáhlo, kdyby šlo všechno podle plánu. I sám Charles naznačil, že na Red Bull a McLaren by jeho Ferrari pravděpodobně nestačilo. „Nebyli jsme supersilní, ale určitě bychom na tom byli lépe než na desátém místě. Je to trochu zklamání. Podíváme se na to, co se stalo a ve sprintu se pokusíme dostat dopředu,“ řekl Leclerc.

Související zprávy

Diskuze