logo F1zpravy.czF1online.sk

Mercedes ohrožuje Hamiltona na životě, tvrdí anonymní mail. Už ho řeší policie

Lewis Hamilton
© Sam Bloxham/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2024

Internet je skvělou pomůckou, ale zároveň temným místem. Doba internetu s sebou přinesla novinku v podobě možnosti psát cokoli a kdekoli téměř beztrestně. Někde se však musí vymezit hranice a Formule 1 nečelí ani zdaleka poprvé hnusné formě internetového obtěžování. Posledním případem je anonymní mail, který rozeslal do světa neznámý (již jej tak můžeme nazvat) pachatel.

Celá kauza propukla ve čtvrtek, ale v té době jsme ještě naprosto přesně nevěděli, co je obsahem předmětného mailu. Jak se ukazuje, jsou v něm velmi hnusné věci. Podle médií se v něm píše nejen to, že Mercedes úmyslně brzdí a „systematicky sabotuje“ Hamiltonův monopost, strategii a duševní zdraví, ale také dělá „podezřelé“ skutky a vydává se na „nebezpečnou cestu“, která „v konečném důsledku ohrožuje Lewisův život“.

Jak vidíte, tady už končí legrace a ne nadarmo volil šéf Mercedesu Toto Wolff ostrá slova, když se na tiskové konferenci vyjádřil k aktuálním událostem. „Nepochází to od člena týmu,“ ujistil Rakušan. „Když přijde takový email, a dostáváme je obrovské množství, je to znepokojující, zvláště když někdo mluví o smrti a podobných věcech.“

„V tomto konkrétním případě jsem vydal pokyny, abychom nasadili vše, co máme po ruce. Už to řeší policie. Hledáme IP adresu, hledáme telefon, to vše proto, abychom zastavili internetovou šikanu. Lidé se nemohou skrývat za své telefony nebo počítače a zneužívat týmy nebo jezdce takovýmto způsobem,“ hlásí odhodlaně Wolff.

Šéf Mercedesu nechápe, proč by jeho celek sabotoval své vlastní šance v Poháru konstruktérů tím, že bude úmyslně zpomalovat jednoho ze svých jezdců. Podpořil ho i Frédéric Vasseur jednoznačným stanoviskem: „Jak si můžete myslet, že společnost s 1500 zaměstnanci, kteří pracují dnem i nocí jako o život, by úmyslně poškodila jedno ze svých aut? To je naprosto iracionální a nikdo v paddocku by něco takového neudělal,“ prohlásil francouzský manažer.

To je docela výstižný komentář a ve stejném duchu se vyjádřil i šéf Mercedesu. „Nevím, co si někteří konspirátoři a blázni tam venku myslí. Lewis byl součástí tohoto týmu dvanáct let. Jsme přátelé a věříme si. Chceme se rozloučit co nejlépe a chceme oslavit náš vztah,“ říká Wolff.

„Pokud tomu nevěříte, pak můžete věřit i tomu, že nechceme vyhrát Pohár konstruktérů. Součástí boje v tomto šampionátu jsou totiž vítězství s oběma auty. Všem těm bláznům tedy doporučuji, aby vyhledali psychiatra,“ dodal rozhodně boss Mercedesu.

Rakušana na celé situaci frustruje přesně to, co nás všechny. Zpoza klávesnice jde vše jednodušeji a mnohem snáze uniknete zodpovědnosti za své jednání. Přesně to by se mělo změnit. „Vždycky zde budou lidé, kteří budou s laptopem na hrudi ťukat do klávesnice ze své ložnice,“ říká Wolff.

„Pokud si myslí, že mohou obtěžovat a kopat do ostatních a pak se skrývat za falešný účet na Instagramu, tak pro mě je to… postavte se, řekněte, kdo jste a my přijmeme kritiku a budeme diskutovat. Nemůžete se však skrývat. Když chodí maily nebo se používají telefonní čísla, tak pro mě končí veškerá legrace a budeme vás stíhat, ať už úspěšně, nebo ne. Určité věci mají své hranice,“ vzkázal Wolff.

Související zprávy

Diskuze