logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz tvrdí, že už nechce vyčkávat a rozhodne se „velmi brzy“

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2024

Carlos Sainz už několik týdnů pečuje o to, aby měla formulová obec co rozebírat. Ještě stále se totiž nerozhodl, do kterého týmu zamíří v příští sezóně. Říká však, že se mu už nechce víc čekat a jeho nové působiště poznáme v dohledné době.

„Nejnovější zprávy jsou takové, že rozhodnutí udělám velmi brzy. Nechci už více čekat,“ prohlásil Carlos Sainz na tiskové konferenci před domácím závodem. Zpočátku se očekávalo, že Španěl vše oznámí právě na domácí půdě, ale zatím se nic takového nestalo. „Už mi to několik týdnů či měsíců zaměstnává hlavu a myslím si, že nastal čas přijmout rozhodnutí.“

Neznámo však, na co Sainz čeká, protože všechno má ve svých rukou a předpokládá se, že si vybírá jen mezi Audi a Williamsem. On bude tou první dominovou kostkou, po které zapadnou na své místo i ty ostatní. Kevin Magnussen dnes na tiskovce suverénně prozradil, kdo vlastně blokuje celý přestupní trh, když bez mrknutí oka ukázal na „zátku v láhvi“ jménem Carlos Sainz.

Španěl prozradil, kde to vázne. „Ještě stále nejsem rozhodnutý pro jedno ani pro druhé. Probírám to se svým týmem a přinášíme nové myšlenky. Po Kanadě jsem měl hektické týdny a neměl jsem čas si k tomu sednout a rozhodnout se. Toto bude mým cílem v následujících týdnech.“

Toto rozhodování není vůbec jednoduché. Na jedné straně musí Sainz brát v úvahu rok 2025, na druhé straně pokusit se odhadnout, jak na tom budou jednotlivé týmy po nástupu nových pravidel. Takové něco však dokážete jen s věšteckou koulí.

„Nyní v roce 2024 je téměř nemožné tipovat, kdo bude v sezóně 2026 podávat lepší výkony,“ říká Sainz. „Pravidla jsou tak odlišná, že odhadnout to je loterie nebo hod mincí. Důležitý bude proto rok 2025, pokud nedokážu předpovědět sezónu 2026 a nevím, kdo bude na tom lépe.“

Nabídka Williamsu, o které se mluvilo v poslední době, by tak mohla být pro Sainze ideálním řešením. James Vowles by s ním chtěl podepsat smlouvu 2+2, tedy po skončení sezóny 2026 by se mohl rozhodnout zůstat nebo odejít. Jelikož předpovídat rozložení sil na rok 2026 je nemožné, nic ho nebude muset mrzet. Otázkou však je, zda Williams bude v příštím roce na tom lépe než Sauber. Jen málokdo však o tom pochybuje.

„Ale jde i o ten dlouhodobý aspekt. Snažím se to pochopit z motorové stránky, snažím se poznat týmovou dynamiku. Všechny tyto faktory sehrají svou roli při výběru. Proto to tak dlouho trvá, a proto si potřebuji vyhradit čas na přijetí tohoto rozhodnutí,“ ozřejmil rodák z Madridu.

Související zprávy

Diskuze