logo F1zpravy.czF1online.sk

Stella neprozradil tajemství McLarenu: Nechceme, aby to zkoumali i soupeři

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2024

McLarenu se i v této sezóně daří pokračovat. Od závodu v Miami je stálicí v bojích o pódia a vítězství, což lze připsat novým komponentům. Andrea Stella prozradil, že na technickém oddělení mají ještě co zlepšovat, ale podrobnosti odmítl prozradit kvůli konkurenci.

Monoposty MCL38 měly v úvodní fázi sezóny větší problémy v pomalých zatáčkách. V továrně však na této slabině auta intenzivně pracovali a úspěšně. Oscar Piastri mohl v Monaku dokonce získat pole position; až do poslední zatáčky byl na úrovni Charlese Leclerca.

Šéf týmu Andrea Stella potvrdil, že zlepšení v technických částech okruhů souvisí s balíčkem z Miami. „Začínáme chápat, že některé věci, na kterých jsme pracovali, odemkly jisté důležité charakteristiky chování monopostu, což začalo být relevantní v pomalých zatáčkách. Nechceme se však dělit o tuto informaci, protože nechceme, aby to začali zkoumat i naši soupeři,“ zdráhal se prozradit víc.

V tuto chvíli můžeme jen spekulovat, jestli to nesouvisí s předními křídly, která se dostala na přetřes v posledních dnech. Ať se tato záhada týká čehokoli, v McLarenu s ní ještě nekončí. „Pro nás je důležité, že práce z posledních měsíců přináší ovoce, protože jsme ještě nedorazili na konec této vývojové cesty. Umíme udělat ještě pár dalších věcí. Na ně se budeme koncentrovat v rámci dalších vylepšení pro tuto sezónu a samozřejmě pro monopost na rok 2025.“

Pokud tým dosáhne výrazného zlepšení v jednom typu zatáček, zpravidla musí něco obětovat na opačném konci spektra. McLaren by se však tomuto scénáři mohl vyhnout, naznačil Stella, ale také Oscar Piastri před VC Španělska. Catalunya důkladně prověří monopost i v rychlých sekcích.

„Myslím si, že můžeme být sebevědomí. Neřekl bych, že bychom v rychlých zatáčkách byli slabí, to se jen ostatní snad trochu dotáhli,“ zareagoval Oscar Piastri po posledním víkendu. „Jsem přesvědčen, že budeme někde poblíž čela. Red Bull bude asi o něco silnější než v poslední době, ale my budeme ve hře.“

Pokud se McLarenu podaří míchat kartami na úplném čele, bude mít velmi atraktivní vyhlídky i před zbytkem sezóny. V posledních třech velkých cenách je totiž britský tým nejúspěšnější se ziskem 116 bodů. Red Bull jich nasbíral o deset méně a Ferrari „jen“ 101 bodů.

Co si myslí o titulovém boji a vyhlídkách McLarenu Oscar Piastri? „Určitě to bude těžké, ale myslím si, že jsme ve hře. V Kanadě jsme jako tým získali nejvíce bodů, ne omnoho více (shodně s Mercedesem, pozn. red.), ale je to pro nás dobrý výsledek. Během posledních víkendů jsme byli velmi konzistentní. Byli jsme také silní na různých typech tratí.“

„Některé věci ještě potřebujeme doladit. Mluvíme teď o drobnostech, ale když bojujete o šampionáty, i drobné věci mohou přinést velký užitek. Bude to tedy velmi obtížné, Red Bull navíc začínal s náskokem. Nevím, jak daleko jsme za Ferrari, ale ukrojili jsme z jejich výhody dobrý balíček bodů, takže určitě jsme ve hře. Abychom však z toho udělali realitu, druhá polovina sezóny bude muset být jako z velké knihy,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze