logo F1zpravy.czF1online.sk

Po Číně se Oscarův vývoj zrychlil, poznamenal Stella

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2024

Oscar Piastri zažil poměrně nevýrazný úvod sezóny. Jistě, ani jeho McLaren na tom nebyl perfektně, ale během úvodních víkendů se zdálo, že Lando Norris měl přece jen nemalou převahu. To se však změnilo v posledních týdnech, kdy australský závodník našel pár desetin a dostal se mnohem blíže k týmovému kolegovi. Podle šéfa McLarenu Andrey Stellu došlo k důležitému obratu během čínského víkendu.

Po závodě v Šanghaji zažívá Piastriho sezóna strmý růst. V Miami sahal do kolize s Carlosem Sainzem na pódiové příčky, v Monaku skončil druhý a v Kanadě se držel v balíku nejlepších závodníků. I když má Norris v celkovém hodnocení 50bodový náskok na týmového kolegu, Piastri mu dokáže zdatně sekundovat.

„Po Číně jsme se s Oscarovými inženýry podívali, co jsme se naučili v úvodní fázi sezóny a našli jsme pár příležitostí, na kterých jsme začali pracovat,“ řekl šéf McLarenu Andrea Stella. „Musím říct, že se postarali o zrychlení jeho vývoje, alespoň to tak vypadá.“

„Vývoj probíhá neustále, ale v tomto případě vidíme, že Oscar se z pohledu čisté rychlosti v kvalifikaci i závodního umění posunul na velmi vysokou úroveň. Jak jsem řekl, zrychlilo to jeho vývoj,“ dodal Stella.

Výsledky to potvrzují. Jak jsme uvedli, v Miami jeho odpoledne zkompromitovala kolize s Carlosem Sainzem, v Imole se kvalifikoval na druhém místě, v Monaku skončil druhý a v Kanadě skončil pátý se ztrátou šesti sekund na týmového kolegu. Podle Stelly představovala Velká cena Číny cennou lekci při zvládání záhady jménem pneumatiky Pirelli, se kterými se Piastri trápil po svém příchodu do Formule 1.

„V čínském závodě byla důležitá degradace pneumatik a jejich management,“ řekl italský inženýr. „Přehodnotili jsme naše předzávodní cíle při manažování pneumatik, jak se nám je podařilo naplnit, jak jsme komunikovali s jezdcem během závodu, jaký měl být přínos inženýrů, co si měli uvědomit jezdci atd. Takové věci zkoumáte,“ vysvětluje Stella.

„Ve všech těchto oblastech jsme našli způsoby, jak odvést lepší práci. Vedete s pilotem rozhovory ve snaze posunout se dál, nejen po jezdecké stránce, ale také z pohledu inženýrské podpory,“ dodal.

Související zprávy

Diskuze