logo F1zpravy.czF1online.sk

Williams nabídl Sainzovi kontrakt 2+2, lepší nabídku už nedostane

Carlos Sainz
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala13. 6. 2024

Jezdecké složení pro rok 2025 a 2026 začíná být stále jasnější. Pro Carlose Sainze to však znamená, že možnosti se rychle zužují a dnes si už v podstatě nemá z čeho vybírat. Pilot, kterého ještě v úvodu sezóny formulový paddock litoval za propuštění z Ferrari, zřejmě bude muset přijmout nejnovější nabídku Williamsu.

Po podpisu nové smlouvy Sergia Péreze zůstávají z jakž takž perspektivních týmů už jen Audi a Williams. Toto Wolff totiž otevřeně přiznal, že s Carlosem Sainzem v týmu nepočítá. Namísto něj se rozhodl vydat cestou Kimiho Antonelliho.

Béčkový tým Red Bullu už obsadil jeden kokpit Júkim Cunodou a do toho druhého se tlačí Liam Lawson a Daniel Ricciardo. Tady pro Sainze není místo stejně jako v Aston Martinu. Do Alpinu se zase nechce nikomu příčetnému, koho nepostihlo zoufalství.

Kromě neperspektivního Haasu zůstávají Williams a Audi. Obě stáje se otevřeně přiznávají k tomu, že Carlose Sainze chtějí získat pro sebe. James Vowles mu dokonce o víkendu otevřeně dvořil. A přesně tento tým podle novináře německého magazínu Auto Motor und Sport Michaela Schmidta nabídl Španělovi zajímavou dvouletou smlouvu s možností prodloužení o další dva roky.

Proč by měl Carlos Sainz přistoupit na tuto nabídku? V roce 2025 se zřejmě na výkonnosti těchto týmů nic zásadního nezmění (což staví do lepší pozice Williams) a před sezónou 2026 je vše otevřené. Williams se však pyšní tím, že bude mít pohonné jednotky Mercedesu. Agregáty z Brixworthu by měly i v nové éře patřit mezi absolutní špičku Formule 1. Kromě toho se James Vowles stará o rozkvět britské stáje, který nabírá dobrý spád.

Na druhé straně Audi chce budovat dlouhodobý projekt a je sporné, zda by přistoupilo jen na dvouletý kontrakt, jaký mu nabízí Grove, a zda by ho tak ochotně po sezóně 2026 pustilo. Williams však podle německého zdroje je ochoten podstoupit toto riziko a Sainze bez problémů uvolnit, pokud se Vowlesovy plány nepodaří naplnit. V roce 2026 se tak Sainz bude moci důkladně rozhlédnout a vybrat si tým, který nová pravidla trefí nejlépe. Možná i Audi.

Zprávy AMuSu potvrdila stálice v paddocku, novinář Joe Saward, ve svém blogu. “Williams nabízí Carlosovi smlouvu 2+2, která by mu umožnila v roce 2026 odejít, pokud se objeví lepší nabídka. A upřímně, museli byste se nechat opít rohlíkem z pekárny Audi, abyste si mysleli, že německá značka je lepší volbou pro rok 2025.”

„Carlos by se v roce 2025 mohl připojit k Williamsu, který bude nasazovat motory Mercedesu. A s velkou pravděpodobností tyto motory budou velmi blízko čela i v roce 2026 (protože vědí, jak na to). OK, Williams toho za posledních deset let moc nedosáhl, ale pokud člověk pozorně sleduje tento sport, vidí znamení, že se toto období chýlí ke konci,“ vysvětluje ve svém blogu. “Tým byl ve strašném nepořádku, když ho odkoupil Dorilton, a náprava si žádá svůj čas.”

“Podíváme-li se však na McLaren, vidíme, že zákaznický tým Mercedesu může být stejně dobrý jako Mercedes nebo Ferrari a to MUSÍ být lepší sázka než na Audi,” poznamenal renomovaný novinář.

Související zprávy

Diskuze