logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérezova smlouva nemá s klidem v mé duši nic společného, ​​vzkázal Verstappen

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2024

Když se načasování nevydaří. Red Bull prý prodloužil smlouvu se Sergiem Pérezem už po Velké ceně Miami. Mexický závodník tehdy zajel alespoň trochu obstojný výsledek, ale poté se jeho výkony propadly. Pérez je nyní terčem ostré kritiky a s ním i Red Bull, který může krutě doplatit na toto rozhodnutí. Ještě před startem kanadského víkendu jej však hájil i Max Verstappen.

Proč se Red Bull rozhodl takhle brzy? A proč nevyzkoušel jiného pilota? Asi nepřekvapí, že to byla slova Helmuta Marka, který se v médiích vyjádřil, že Red Bull se při rozhodování řídil i spokojeností Maxe Verstappena. „No, proběhla nějaká jednání, ale jak jsem řekl již dříve, pro Maxe je velmi důležité harmonické pracovní prostředí. To bychom s Alonsem v týmu pravděpodobně nedostali,“ řekl Marko koncem května na margo možného podpisu dvojnásobného mistra světa.

Podepsání Péreze, které Red Bull potvrdil před startem kanadského víkendu, vyvolalo řadu otázek. Ralf Schumacher si například myslí, že výrobce energetických nápojů platí tak velké peníze Maxi Verstappenovi, že lepšího jezdce si nemůže dovolit a mexické peníze jsou vitální pomocí pro celý tým. Jiní zase ukazují prstem na Verstappena, který si nepřeje narušení interní rovnováhy v Red Bullu. Objevují se i teorie, že Pérez může být cenným spojencem Christiana Hornera po uzavření příměří v „občanské válce“. Takto bychom mohli teoretizovat donekonečna.

V Montrealu se novináři ptali i Maxe Verstappena, co říká na novou smlouvu jeho týmového kolegy. Nizozemec vyjádřil stoprocentní spokojenost. „S Checem vycházím velmi dobře. Myslím si, že tohle bylo pro celý tým to nejlepší rozhodnutí,“ prohlásil trojnásobný šampion. „Já v tomto směru nemám žádné slovo, ale jsem spokojen.“

Max tedy popřel, že by jakkoli zasahoval do rozhodovacího procesu. Prodloužení smlouvy s Pérezem je prý výhradně rozhodnutí týmu v nejlepším zájmu budoucnosti stáje. I v rozhovoru pro BBC jakkoli odmítl, že nová smlouva mexického závodníka má mimo jiné uklidnit Maxe Verstappena a udržet harmonii v Red Bullu.

„Nemá to s tím nic společného. Lidé si vždy rádi vytvářejí příběhy, ale tyto věci nejsou nijak propojeny,“ odmítá nizozemský závodník jakoukoli spojitost v rozhovoru s BBC. „Jsem v tomto týmu šťastný. Mám platný kontrakt až do konce roku 2028. Mým snem a cílem je, abych ho splnil do posledního dne. Co bude potom? V tuto chvíli ani nevím, jestli vůbec budu pokračovat v kariéře.“

„Příliš na to však nemyslím. Jsem velmi rád, že Checo podepsal. Je pro něj dobré, když ví, co ho čeká v následujících letech. Vždy se nám spolu velmi dobře pracovalo. Máme v týmu dobrou stabilitu, vždy zde panovalo příjemné a klidné prostředí, což je také velmi důležité,“ zdůraznil Verstappen.

Související zprávy

Diskuze