logo F1zpravy.czF1online.sk

Villeneuve a Marko se ptají: A chtěl být Stroll vůbec závodníkem?

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2024

Ne že by to byl ideální víkend pro kritizování Lance Strolla. V Imole a v Monaku startoval kanadský závodník před Fernandem Alonsem a na domácí půdě se držel těsně za ním. I když dvojnásobný šampion nadělil týmovému kolegovi v Q3 téměř půl vteřiny, v Q1 a Q2 zajeli téměř identické časy. Když však televize Sky najala tento víkend jako experta Jacqua Villeneuva, muselo přijít také na Strolla.

Kanadský závodník v tomto případě obhájil svou pozici před hlasy kritiků. Rozhodně nezažil takový horký víkend jako například Logan Sargeant nebo Sergio Pérez. Kromě toho, v kvalifikacích je mezi Alonsem a Strollem stav poměrně vyrovnaný 5:4 – na body je to již méně vyrovnaných 41:17.

Otázky na Strollovu motivaci však ani tento výsledek nezažene. Při pohledu na jeho vystupování a řeč těla se často neumíte ubránit dojmu, že by raději někde na horách snowboardoval, hrál tenis nebo hokej s kamarády, což jsou další z jeho koníčků. Jeho odvěký kritik Jacques Villeneuve si proto před kamerami Sky nemohl odpustit drobnou úvahu na téma roddiného pozadí svého krajana.

„Měl vůbec někdy na výběr? Opravdu se chtěl stát závodníkem? Nebo o tom snil jen jeho otec?“ ptá se Villeneuve. „Závodění bylo vždy velkou vášní jeho otce. Poznal jsem ho ještě během mého působení v IndyCar. Sám chtěl být vždy závodníkem. Nemohl si to splnit a proto si teď žije svůj sen.“

„Měl jeho syn vůbec na výběr? Snažím si představit Lance, jak říká: ‚Tati, já ve skutečnosti nechci závodit.‘ Nejsem si jistý, jak by to dopadlo,“ uvažuje Villeneuve.

Při těchto otázkách se hodí drobný exkurz i do Jacqova dětství. Jeho otec je závodní legenda, i když se na rozdíl od svého syna nikdy nestal mistrem světa. Jacques o tom často nemluví, ale jeho vzpomínky na Gilla nejsou zrovna veselé. Jeho manželka a Jacqova máma Joann přiznala, že na syna byl Gilles nesmírně tvrdý a náročný. Nutil ho do věcí, které sám nechtěl, zatímco jeho sestru Melanie hýčkal a vychvaloval.

Jacques se však stal závodníkem až po smrti otce a z vlastní vůle. Měl takovou volbu někdy i Lance? Jistý si prý není ani poradce Red Bullu Helmut Marko. „Měl pár velmi dobrých závodů a několik velmi průměrných. Zajímalo by mě, jestli opravdu chce být závodníkem a pracuje velmi tvrdě, aby dosáhl dobrých výsledků. Těžko říct, protože ho neznám dost dobře a nejsem k němu dost blízko, abych posoudil jeho úsilí,“ řekl Rakušan.

Související zprávy

Diskuze