logo F1zpravy.czF1online.sk

Uvidíme dva pitstopy? McLaren očekává strategickou zápletku

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl9. 6. 2024

Uvidíme v neděli zajímavou strategickou bitvu bez ohledu na počasí? Andrea Stella přesně tohle očekává a připomíná minimum dat, která týmy mají ze suchých podmínek.

I kdyby v neděli nezapršelo, svou roli může sehrát přeasfaltovaná trať, nízká úroveň gripu i velmi málo dat, která týmy nasbíraly na suché trati. Dnes by to věru nemuselo být o obligátní jedné zastávce.

„Zejména na střední směsi jsme viděli drolení pneumatik. Toto bude asi dnes téma pro každého. Na některých autech se to projevilo více, protože například na rozdíl od nás odjeli více kol. Střední sada vypadá dost křehce a tvrdá zase nemusí být docela odolná,“ zamyslel se Andrea Stella, šéf McLarenu.

Strategie tedy dnes může sehrát velkou roli. „Pokud bude sucho, což ještě vůbec není jisté, může být závod zajímavý ze strategického pohledu. Těšíme se na zajímavý závod,“ pokračoval italský inženýr.

McLaren na rozdíl od konkurence ve Ferrari či Sergia Péreze zvládl napjatou sobotní kvalifikaci a vyvaroval se strategických zaváhání či chyb. Andrea Stella zdůraznil pozitivní bod ze současné F1, když v kvalifikacích nemá ani špička naprosto nic jistého.

„Formule 1 prochází velmi zajímavým obdobím. Pole je neskutečně těsně u sebe, což dělá věci zajímavější. I pro nás to byla intenzivní kvalifikace, o množství detailů a rozhodnutí. V jednu chvíli se zdálo, že bude pršet, potom to vypadalo, že použité pneumatiky fungovaly velmi dobře. Na této trati musíte myslet na spoustu proměnných – počasí, zahřívání pneumatik či to, kdy je správný čas vyjet z garáže.“

McLaren opanoval druhou řadu na startu a v neděli si brousí zuby přinejmenším na pódium. „Jsme v dobré pozici na startu. Tým i piloti se dobře vyrovnali s kvalifikačními výzvami. Víme, že déšť zůstane v blízkosti okruhu, proto zůstáváme koncentrovaní a chceme povedený závod,“ uzavřel Andrea Stella.

Související zprávy

Diskuze