logo F1zpravy.czF1online.sk

Oficiální! Júki Cunoda bude pokračovat s týmem RB i v následující sezóně

Júki Cunoda
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 6. 2024

Helmut Marko to udělal opět po svém a novinářům vyzradil zprávu, která se dnes už s velkou pompou oznamuje přes sociální sítě. Marketingový tým stáje RB hraje v tomto případě druhé housle, ale na Velké ceně Kanady si splnil příjemnou povinnost a oficiálně potvrdil setrvání Júkiho Cunody i v sezóně 2025.

Poradce Red Bullu skutečně dokáže pokazit překvapení. „O Júkim Cunodovi je rozhodnuto. To je jasné,“ prohlásil Marko v rozhovoru pro Kleine Zeitung před startem kanadského víkendu. Je to možná trochu škoda, že k tomu došlo takhle, protože Júki si za své fantastické výkony určitě zasloužil lepší oslavu svého setrvání v týmu.

V této sezóně bodoval už pětkrát, což není u nadvlády pěti top týmů jednoduché. Aktuálně drží s devatenácti body celkové desáté místo a udržuje si poměrně komfortní náskok před Lancem Strollem na Aston Martinu a týmovým kolegou Danielem Ricciardem. Australana viděli mnozí v Red Bullu, ale zkušenější z dvojice jezdců Racing Bulls zůstává ve stínu mladého kolegy, který si však svými výkony nevybojoval důvěru u šéfů hlavního týmu. Ti dali přednost Sergiovi Pérezovi, čímž Cunoda ztratil šanci na přesun do Red Bullu.

„Jsem velmi šťastný, že zůstávám v RB. Zároveň je to dobrý pocit, když máte o své budoucnosti rozhodnuto v takto rané fázi roku,“ řekl Cunoda při příležitosti prodloužení své smlouvy. „Za to chci poděkovat Red Bullu a Hondě, kteří sehráli a nadále budou hrát tak důležitou roli v mé kariéře.“

„Je to skvělé pomyšlení, že si cení tvrdé práce, kterou jsem do toho vložil. Tým věří, že mu mohu pomoci, aby se posunul výše na startovním roštu. V této sezóně jsme udělali viditelný pokrok a to mě opravdu motivuje, abych ze sebe vydal vždy to nejlepší,“ dodal Cunoda.

Júki v posledních letech určitě posunul svoji výkonnost na další úroveň. Po nesmělých začátcích v letech 2021 a 2022 se pod vedením Franze Tosta naučil, že jen usilovná a tvrdá práce mu umožní další pokračování v kariéře. Trpělivost bývalého šéfa Toro Rosso a AlphaTauri se vyplatila a výkony japonského závodníka v letošním roce vyčnívají ve vyrovnaném středu pole.

„Júkiho působivý progres jsem se zájmem sledoval ještě před návratem do Faenzy,“ řekl současný šéf stáje Laurent Mekies. „V letošním roce udělal fenomenální krok dopředu a v každém závodě nás nepřestává příjemně překvapovat. Není pochyb o jeho přirozené rychlosti, ke které nyní přidal mnohem zralejší přístup. Tato kombinace z něj dělá velmi rychlého a konzistentního závodníka a skvělého týmového hráče.“

Generální ředitel stáje Peter Bayer zase řekl: „Júki je absolventem juniorských programů Red Bullu a Hondy. Právě díky dobré práci všech zúčastněných stran se mu podařilo dosáhnout jeho současné výkonnosti. Je cenným přínosem pro náš tým na trati i mimo ni a díky jeho nakažlivé povaze si ho oblíbili fanoušci na celém světě. Jsme nadšeni, že zůstává u nás.“

Ještě nevíme, kdo za rok doplní Cunodu. Výběr se zúžil v podstatě jen na dvě jména – Daniel Ricciardo a Liam Lawson. Podle několika spekulací upřednostňuje Helmut Marko novozélandského mladíka, zatímco Christian Horner by si raději ponechal svého chráněnce.

Související zprávy

Diskuze