logo F1zpravy.czF1online.sk

V McLarenu o titulu nemluví, do bitvy posílají Ferrari

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 6. 2024

Uvidíme v této sezóně pořádnou bitvu o titul mezi více značkami? Andrea Stella z McLarenu naznačil cíle svého týmu pro zbytek sezóny a právě slovíčko „titul“ zatím nezmiňuje. Koncentruje se spíše na dílčí cíle.

Britský tým v rámci posledních čtyř víkendů jednou vyhrál a třikrát obsadil druhou příčku. V Poháru jezdců je Lando Norris třetí s 56bodovým mankem na Maxe Verstappena. Mezi týmy jsou „papájoví“ také třetí, když i vinou slabšího začátku ztrácejí na Red Bull 92 bodů.

„Myslím si, že ve zbytku sezóny budeme určitě adepti na pódia. Několik týmů je v opravdu úzkém rozmezí pár desetin sekundy na kolo. Rozdíl mohou přinést typologie okruhů i piloti, což jsme viděli například na fenomenálním Leclercovi v Monaku. Vstupuje do toho mnoho proměnných. My chceme být připraveni nejlépe, jak se dá, a maximalizovat náš potenciál,“ konstatoval Andrea Stella, šéf britské stáje, na sobotní tiskové konferenci.

V McLarenu by určitě přivítali rozšíření sbírky vítězství, ale o slově „titul“ zatím opravdu nemluví. I podle bodů je jejich historicky největší rival blíže bitvě s dosud dominantním Red Bullem.

„Souhlasím s Charlesem v tom, že Ferrari se může ucházet o tituly v obou pohárech,“ prohlásil Andrea Stella, který objasnil cíle svého týmu pro zbytek sezóny. „Jako McLaren se díváme na celkové pořadí, kde jsme v dobré pozici, stejně tak co se týče vývoje počtu získaných bodů. O vteřinu později však na to zapomeneme a klademe si otázky: Co udělat, abychom byli dobří i v dalších závodech? Co máme udělat, aby se nám dařilo i do budoucnosti a vycházely nám nastavené projekty? Nekoncentrujeme se jen na výsledky. Více se zaměřujeme na procesy, podávání výkonů a realizaci projektů. Pokud se v F1 příliš díváte jen na výsledky, můžete se snadno nechat unést.“

Přímo unášející jsou výkony obou pilotů McLarenu. K dlouhodobě vysokému standardu Landa Norrise se přidává také Oscar Piastri, který zazářil v Monaku. Podíváte-li se na graf formy Australana, ten roste od dubnových závodů v Číně, kde se vytrápil s degradací pneumatik.

„Po Číně jsme si sedli s Oscarem i jeho inženýrem a podívali jsme se na to, co bychom mohli zlepšit. V tomto závodě byl důležitý management pneumatik, který není jen o jezdci. Při všem jsme našli cestu, jak se společně zlepšit. Zdá se, že to přináší akceleraci Oscarova růstu. A to z pohledu kvalifikační i závodní rychlosti,“ uzavřel Stella.

Související zprávy

Diskuze