logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko potvrdil setrvání Cunody v roce 2025. Druhé místo je prý otevřené

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 6. 2024

I v týdnech před Velkou cenou Kanady se nám doplnila přestupová mozaika. Alpine oznámil odchod Estebana Ocona, Red Bull potvrdil prodloužení smlouvy se Sergiem Pérezem a zdá se, že brzy bude potvrzena i sedačka v RB. Helmut Marko nerozjasal marketingové oddělení britsko-italské stáje a setrvání Cunody oznámil sám v rozhovoru pro rakouský deník.

Ani jezdeckou sestavu týmu RB/VCARB/Racing Bulls/Visa Cash App RB neobešly přestupové spekulace. Mluvilo se o lecčem, o ochranné ruce Christiana Hornera nad Danielem Ricciardem, o nedůvěře k Júkimu Cunodovi, o Japoncových jednáních s konkurencí, protože zřejmě nemá šanci na postup do Red Bullu.

Mluvilo se i o snaze Helmuta Marka, který údajně chtěl skoncovat s Ricciardem a posadit do auta mladého Novozélanďana Liama Lawsona, ale to Horner vytrvale odmítá. Jelikož Christian vzešel z nedávné „občanské války“ v týmu vítězně, prý snadno prosadí své a udrží v kokpitu RB svého chráněnce Daniela Ricciarda. Je něco z toho pravda? Těžko říct.

Helmut Marko však ve svém rozhovoru pro Kleine Zeitung potvrdil, že jedno místo ve stáji RB na rok 2025 je již obsazeno. „O Júkim Cunodovi je rozhodnuto. To je jasné,“ prohlásil Rakušan na margo setrvání japonského závodníka.

Inu, to je jednoznačné stanovisko. Marketingové oddělení RB by to udělalo o něco květnatěji, ale Helmutovi stačily dvě věty v rakouských novinách, které ukončily všechny přestupní spekulace. O druhé sedačce prý ještě není rozhodnuto.

„Lawson se účastní každého závodu a vše pozorně sleduje. Ve smlouvě má klauzuli, podle které mu musíme poskytnout závodní sedačku, jinak může svobodně odejít do jiného týmu,“ vysvětlil Marko.

Cunoda: Rodina Red Bullu má přednost

Co na to říká japonský závodník? Inu, před novináři v Kanadě řekl, že ještě nic není podepsáno, ale Red Bull má prý přednost. Je možné, že mateřský tým má opci na jeho služby a tím pádem může rozhodnout o jeho osudu. I když si Japonec váží zájmu ostatních týmů, dal jasně najevo, jaké jsou jeho priority.

„Rodina Red Bullu je vždy první volbou,“ prohlásil Cunoda. „Ještě jsem nic nepodepsal, ale probíhají diskuse a já jsem spokojen v týmu VCARB. Nemám důvod se dívat jinde.“

„Chtěl bych ve smlouvě více závazků. Samozřejmě, že jsem zavázán Red Bullu, ale rád bych měl o něco více závazků i od nich. Diskuse pokračují a já se chci ujistit, že jsme s Red Bullem na stejné vlně. Potom se uvidí. S RB jsem však spokojen,“ řekl japonský mladík.

Co tím chtěl říct? Naráží na to, že Red Bull od něj žádá všechno, ale sám nemá žádnou povinnost jej povýšit, když bude podávat adekvátní výkony? Zdá se, že Júki touží po postupu vzhůru, ale o tom v hlavním týmu ani neuvažují. Cunoda přitom tajemně dodal: „Doufám, že Red Bull to lépe pochopí, uvidí víc z mého progresu a možná se v budoucnu něco změní.“

Japonský závodník zároveň potvrdil, že se mu ozvaly konkurenční týmy. Je však možné, že i kdyby chtěl, tak mu odchod neumožňuje smlouva s Red Bullem. „Je dobré, že se o mě začínají zajímat i jiné týmy. Dostal jsem pár možností a je skvělé, že dokážu zvyšovat svou hodnotu na jezdeckém trhu. Mou prioritou však zůstává Red Bull. Chci se ujistit, že jsme na stejné vlně, protože Red Bull je součástí mého dosavadního života a bez něj bych tolik nedosáhl,“ řekl s vděčností Júki.

Související zprávy

Diskuze