logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc zklidňuje rozruch kolem motoru Ferrari: Můžeme to změnit

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Tajemné prohlášení Charlese Leclerca po závodě v Imole vyvolalo dohady o pohonné jednotce Ferrari. Samozřejmě, ta nebude v Monaku rozhodujícím činitelem, ale v takové Kanadě už ano. Před domácím víkendem však Leclerc ujistil, že hovořil o manažování pohonné jednotky, nikoli o jejím nedostatečném výkonu.

V posledních letech se neobjevily žádné velké obavy, že by pohonná jednotka Ferrari ztrácela na Hondu či Mercedes. Tým měl problémy v letech 2020 a 2021 po kontroverzi a utajené dohodě s FIA, ale motorové oddělení v Maranellu zabralo a po roce 2022 se největší starosti Ferrari týkaly spolehlivosti, nikoli výkonnosti.

I to však tým vyřešil a loni nezaznamenal jediné odstoupení pro poruchu pohonné jednotky (jedinou skvrnou byl závod v Kataru, do kterého neodstartoval Carlos Sainz pro únik paliva). Napohled se tedy zdá, že Ferrari se nemá čeho obávat, ale po VC Emilia Romagna vyřkl Charles Leclerc následující slova: „Všechno jsme ztratili na rovinkách. Oni dělají něco divného s energií, tedy po motorové stránce. To platí pro McLaren i pro Red Bull. Musíme to prozkoumat, ale není to nic, co by se nedalo změnit,“ řekl Monačan minulý víkend.

Nepřekvapí, že v průběhu čtvrtečních tiskových povinností dostal Leclerc otázku i na toto téma. Veřejnost však ujistil, že motor Ferrari je v naprostém pořádku. „Ne, nedělá nám to starosti,“ odpověděl Monačan na otázku, zda se obává o výkonnost své pohonné jednotky před domácím závodem.

„Samozřejmě, že jsme to trochu viděli v posledním závodě; také jsme to trochu viděli v Džiddě. Myslím si, že je to spíše o tom, jak všechno manažujeme. Není to vytesané do kamene a určitě to můžeme změnit v krátkodobém horizontu. Musíme se na to podívat, ale není to nic zásadního,“ ujistil Leclerc.

Stále tak zůstává trochu záhadou, o co vlastně jde. Musíme se spokojit s vysvětlením, že Ferrari to přezkoumá a napraví. Kromě toho, v Monaku není výkon pohonné jednotky tak zásadní, takže tuto diskusi asi můžeme odložit do Kanady.

„Zdá se, že v Imole na tom byli Red Bull a McLaren lépe. Ztratili jsme tím trochu času, takže se na to musíme podívat. Nemyslím si, že tady v Monaku to bude takový rozdíl. Tady je situace velmi odlišná. Po zbytek sezóny to ovšem nemusí platit. Provedli jsme hloubkovou analýzu a jsem si jistý, že to zlepšíme,“ ujistil Leclerc.

Související zprávy

Diskuze