logo F1zpravy.czF1online.sk

Ještě jsme to neposkládali dohromady, říká Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 5. 2024

Charles Leclerc se na domácí půdě uvedl podle svých představ a zcela ovládl druhý volný trénink. V tom prvním se ozvala jeho tradiční monacká smůla, když přejel po úlomcích z monopostu Kuan-jü Čoua, ale ve druhém dominoval a před sobotou mu patří status největšího favorita kvalifikace.

Pro domácího miláčka a jeho tým to je poněkud nevděčný úkol, ale dá se říct, že Ferrari zde naplňuje papírové předpoklady. Red Bull a McLaren jsou možná rychlejší na jakékoli jiné trati, ale v Monte Carlu nepotřebujete být dobří v rychlých zatáčkách či na rovinkách, rozhodující je mechanický grip a pomalé zatáčky.

„Myslím si, že na středně tvrdých pneumatikách jsme byli velmi silní, ale na měkkých se nám to nedařilo poskládat dohromady a trápil nás provoz. Celkově jsme ale měli dobré auto a cítil jsem sebedůvěru,“ řekl po pátku Leclerc.

„Na druhou stranu bude nesmírně důležité, abychom si udrželi rytmus do třetího tréninku, protože to v Monaku potřebujete. Možná jsem dnes riskoval víc než ostatní. Celé to bude o sobotní kvalifikaci, když půjdou všichni na hraně. Zatím jsme odvedli dobrou práci a byl to pozitivní první den, ale potřebujeme pokračovat a dále napředovat,“ dodal Leclerc.

Ten je podle George Russella „na míle daleko“ a Ferrari vypadalo ve druhém tréninku skutečně nepřemožitelně. Charlesův páteční čas by mu v roce 2023 stačil na pole position. Mohlo by však Ferrari ještě zrychlit? „Já můžu ještě zrychlit, když poskládám všechno dohromady. Když se podíváte na mé sektory, nechal jsem na trati dost času. To bude před sobotou předmětem naší pozornosti, ale řekněme, že máme výkonnost a správný pocit,“ řekl Leclerc.

Jak už to bývá, v Monte Carlu se všechno postavilo na hlavu. Nenajdete specifičtější okruh než Monako, což znamená, že se můžeme dočkat příjemných překvapení. Jedním z nich byl v pátek Mercedes.

„Když jsme sem přicházeli, věděli jsme, že všechno je možné. V roce 2021 jsme neměli zvlášť dobré auto, ale specifické charakteristiky Monaka mu vyhovovaly a byli jsme rychlí. Letos se zdáme být rychlí a Mercedes, který se trápil od začátku sezony, je tento víkend velmi dobrý. Lewis byl celý den ve formě, takže v sobotu musíme všechno maximalizovat,“ řekl Leclerc.

Ten ještě dostal na závěr otázku, co by pro něj znamenala pole position na domácí trati. Odpověď asi nepřekvapí, protože zde už v minulosti dvakrát ovládl kvalifikaci, ale nikdy nevyhrál.

„V minulosti jsem zde už dvakrát získal pole position, ale v neděli se nedostavil takový výsledek, jaký jsem chtěl. Pokud to zvládneme opět, což je nejlepší výchozí pozice před závodem, budeme se muset soustředit na neděli, abychom to poskládali dohromady a konečně zvítězili,“ řekl Leclerc.

Související zprávy

Diskuze