logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainzovi se krátí možnosti, jeho novým působištěm ještě může být i Williams

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2024

Situace na přestupním trhu se pro Carlose Sainze začíná poněkud zamotávat. Ještě před pár dny se zdálo, že si pilot Ferrari bude moci své budoucí působiště vybírat v podstatě podle sebe. Reportéři v padoku avizují, že to už není tak samozřejmé.

Budoucnost Carlose Sainze je stále neznámá. Už déle víme o tom, že o služby rodáka z Madridu má zájem budoucí Audi, ale očividně na něj nehodlá čekat donekonečna. Ted Kravitz ze Sky Sports informoval po závodě v Imole, že jezdeckou otázku chce vyřešit co nejdříve, aby se mohli plně koncentrovat na další kousky skládačky. Se stejnou informací před VC Monaka vyrukoval i magazín Autosport.

Po úvodních velkých cenách se zdálo, že Sainzovi bude patřit svět, ale jeho šance na přestup do Mercedesu a Red Bullu se zmenšují. Red Bull měl už podle některých zdrojů nabídnout Sergiovi Pérezovi roční kontrakt. Mexičan na něj údajně kontroval žádostí o dvouletou smlouvu, ale je sporné, zda si ji obhájí.

„Jednání probíhají a Checo je stále naší první volbou,“ potvrdil pro Kleine Zeitung Helmut Marko. „Chceme mít jasno před letní přestávkou, i když na sebe nebudeme zbytečně vyvíjet velký tlak.“

V Mercedesu se zase stále intenzivněji skloňuje příchod Andrey Kimiho Antonelliho, i když Toto Wolff ještě optimisticky čeká na Maxe Verstappena. Na obě alternativy však potřebuje více času. Podle německého AMuSu se rozhodování Mercedesu může natáhnout až do října. Carlos Sainz tolik prostoru nemá.

Dveře do Mercedesu a Red Bullu se pomalu zavírají, a tak se obecně očekávalo, že Sainz bude nucen přistoupit na nabídku Audi, aby náhodou nezůstal na ocet. Ve čtvrtek v Monaku ale naznačil, že situace je přece jen trochu jiná.

„Vím víc o tom, co se děje v zákulisí,“ prohlásil Carlos Sainz. „Vy máte zvěsti, ale nedělejte si starosti, já si nic nenechám utéct mezi prsty. Všechny možnosti dám na stůl a přijmu správné rozhodnutí. Mohu vám říct, že když se pustím do toho uvažování, vše se děje velmi rychle. Jde o to, abychom poskládali všechno, co podle mě potřebuji mít v novém kontraktu.“

„Toto rozhodnutí bude důležité pro zbytek mé kariéry. Letos mi bude 30, takže se nechci dostat pod tlak a nechat se zahnat k chybnému rozhodnutí,“ ujistil.

Podle informací Autosportu Sainz rozjel jednání s Williamsem, kde by mohl působit po boku Alexe Albona. „Jedním z es v rukávu, které by pro Sainza mohlo být velmi atraktivní, je smlouva na dodávku motorů Mercedes pro rok 2026. Spekuluje se, že německý dodavatel poskytl jisté včasné sliby v souvislosti s konstrukcí své nové pohonné jednotky,“ píše zahraniční zdroj.

Šéf týmu James Vowles v Imole prozradil, že Williams dělá maximum pro to, aby v roce 2026 byl konkurenceschopný. Monopost pro příští sezónu má být již nyní ve větrném tunelu. Hned po odbití půlnoci prvního dne roku 2025 chce totiž začít pracovat na autě nové generace.

Sainzova jednání tlačí i na Bottase

Spekulace o jednáních mezi Carlosem Sainzem a Williamsem nenechávají chladným určitě ani Valtteriho Bottase. V souvislosti s finským jezdcem se jako nejžhavější možnost vzpomíná právě návrat do britské stáje.

Bottas přitom ujišťuje, že s pravděpodobností hraničící s jistotou bude na roštu i příští rok. Na čtvrteční tiskové konferenci měl prozradit, zda už s Williamsem podepsal novou smlouvu, a zda stále platí to, co řekl v Imole. „Ještě jsem nikde nic nepodepsal. Řekl jsem, že stoprocentní jistota bude jen ve chvíli, kdy položím pero na papír. V tomto sportu to tak chodí, že nikdy nic není stoprocentní. Stále bych však řekl, že na 99 procent budu v F1. Chtěl bych, aby se to co nejdříve vyřešilo, což v podstatě platí pro všechny týmy, protože věci se skutečně rozjely.“

Rodák z Nastoly sice ve čtvrtek vzkázal, že o víkendu nemá čas chodit na různá setkání, protože se musí koncentrovat na svou práci, ale do motorhomu Williamsu začal chodit jako na klavír. Šéfa Jamese Vowlese navštívil v Imole, kde s ním strávil zhruba 15 minut. Na rozhovor však přišel i před monackými tréninky. Z motorhomu Williamsu vyšel až po půlhodině.

Věci se skutečně rozjely…

Související zprávy

Diskuze