logo F1zpravy.czF1online.sk

Co je nového na přestupovém trhu? Pro Sainze je stále nejpravděpodobnější Audi

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2024

Startovní rošt pro sezónu 2025 se nám postupně skládá. Téměř každý týden přijde nějaká zpráva, která nám doplní mozaiku. Naposledy potvrdil své plány Alex Albon, před ním zase Nico Hülkenberg. Kdo bude další? Zbývá nám ještě několik otevřených míst a volných hráčů. Snad nejatraktivnějším z nich je Carlos Sainz.

Budoucnost španělského závodníka je nadále zahalena rouškou tajemství. Jeden týden to vypadá, že se blíží dohodě s Mercedesem, pak se zase po nějaké chybě Sergia Péreze mluví o jeho návratu do rodiny Red Bullu a nakonec je zde starý známý evergreen v podobě lukrativní nabídky od Audi. Jak to tedy skončí?

Během víkendu v Imole a po jeho skončení se ozvalo několik příslušníků formulové novinářské elity, kterou vídáme na okruzích každou velkou cenu. Ti ve svých článcích a reportážích promluvili i o budoucnosti Carlose Sainze, který byl podle Joea Sawarda v Imole „středobodem diskusí a uskutečnila se tajná setkání“, na kterých se mluvilo o jeho budoucnosti.

Podobně jako další zdroje, i Saward vidí Carlose v táboře německé automobilky, ačkoli existuje mnoho indicií, proč by španělský závodník neměl důvěřovat novému projektu. „Ukázalo se, že pravděpodobně nezíská sedačku v Mercedesu ani v Red Bullu, ale Audi je ochotno mu zaplatit MNOHO peněz. Podle všeho je to číslo opravdu trochu šokující, ale Carlos není člověk, který by se díval na peníze a raději by chtěl nejlepší dostupnou sedačku,“ napsal Joe Saward ve svém tradičním sloupku.

„Audi (nejsem si jistý, kdo přesně) si stanovilo nějaké cíle, které se zdají být dost nereálné, například se do konce roku 2025 dostat na čelo středu pole. Vzhledem k současnému stavu týmu je to pravděpodobné asi jako Hugh Grant na postu britského premiéra, i když se v Hinwilu objevili noví zaměstnanci – včetně amerického inženýra Stevena Petrika, který působil ve Ferrari (spolu se Sainzem), a Leeho Stevensona, bývalého šéfmechanika Maxe Verstappena v Red Bullu – ve snaze dostat tým na vyšší úroveň,“ napsal Saward.

On však není jediným známým novinářem, který z padoku vynesl tyto spekulace. Je zde i Craig Slater z televize Sky, který prostě nevěří, že tábor Carlose Sainze se dohodne s Totem Wolffem.

„Podle mě skončí Carlos Sainz po boku Nica Hülkenberga. Mohl byste se ptát, proč by neměl jít do Mercedesu? Inu, rozhovory proběhly a pokud mi je známo, tak Mercedes přijme své rozhodnutí v časovém rámci, které nevyhovuje Carlosi Sainzovi. Ten chce mít novou smlouvu v následujících týdnech, ne měsících,“ prohlásil Slater.

Je zřejmé, že Mercedes trochu nezdvořile ukazuje Sainzovi záda svým flirtováním s Maxem Verstappenem a vychvalováním Kimiho Antonelliho. Španěl si při některých slovech Tota Wolffa a jeho bezbarvých figurách „Carlos je skvělý jezdec“, musí připadat téměř jako vzduch. Není pochyb, že Sainz není první volbou Mercedesu, protože kdyby byl, obě strany by už dávno podepsaly smlouvu.

Šance zde však stále je a podtrhla ji další stálice padoku – novinář Chris Medland. „Carlos Sainz čeká, jak se vyvine situace, protože by byl excelentní možností, kdyby Verstappen opustil Red Bull, i když se zdá stále pravděpodobnější, že zůstane on i Sergio Perez,“ napsal Medland ve svém sloupku.

„Pokud Verstappen zůstane, tak se Mercedes očividně připravuje na nasazení Kimiho Antonelliho, ale ještě není stoprocentně jisté, že s ním Mercedes bude spěchat, což otevírá Sainzovi určitou šanci, že dostane od Tota Wolffa solidní dvouletou smlouvu, kterou tak chce,“ pokračoval Medland, který nezapomněl ani na Audi.

„Sainzovi se líbí nabídka Audi, ale chce vědět další konkrétní možnosti, než se definitivně rozhodne. Možnosti v Red Bullu a Mercedesu jsou v této fázi stále příliš hypotetické, takže si nemůže být jistý. Pokud si zachová pevné nervy, tak se říká, že Audi projevuje zájem o několik zkušených pilotů, pokud by Sainz podepsal jinde,“ dodal Medland.

Související zprávy

Diskuze