logo F1zpravy.czF1online.sk

Když máte někoho lepšího, je třeba to zkusit, říká Vasseur o výměně Leclercova inženýra

Charles Leclerc a Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 5. 2024

V Miami vyměnili inženýra Valtterimu Bottasovi, v Imole zase Charlesi Leclercovi. Ferrari pokračuje v personálních změnách a po závodě na Floridě tým oznámil, že končí Xavier Marcos Padros, který byl dlouholetým inženýrem Charlese Leclerca. Ferrari později potvrdilo i příchod Loica Serry a Jérôma d’Ambrosia z Mercedesu. Šéf Ferrari Frédéric Vasseur při hodnocení posledních změn prohlásil, že když máte pocit, že se někde můžete zlepšit, musíte to udělat.

Výměna inženýra není ve Formuli 1 zcela obvyklá. Většinou se k ní nepřistupuje pro prostou neochotu provést změnu a opustit zaběhnuté koleje. Pokud komunikace funguje, k čemu riskovat změnu?

Ale co když nefunguje? Párkrát jsme opravdu měli pocit, že Leclerc doplácí na chyby týmu a nedostatečnou komunikaci. Proč tedy Padrosa od Imoly nahradí Bryan Bozzi? Frédéric Vasseur řekl, že nový muž je zkrátka lepší. „Bryan pracoval pro tým ještě před mým příchodem. S Charlesem pracuje už dlouho a mají opravdu dobrý technický vztah. Jsme na cestě neustálého zlepšování a myslíme si, že Bryan pro nás představuje krok vpřed,“ řekl francouzský manažer.

„V F1 bojujeme o každý detail. Pokud máte pocit, že se v záloze skrývá něco lepšího, vždy stojí za to, abyste to zkusili. Jsem přesvědčen, že Bryan je opravdu dobrý. Zná všechny v týmu a adaptace proběhne velmi hladce,“ ujistil Vasseur.

Na změnu se novináři v Imole zeptali i Charlese Leclerca. Ten se se svým starým inženýrem pěkně rozloučil na sociálních sítích. Novinářům uvedl, že jde o záležitost týmu. „Rozhodnutí padlo mezi týmem a Xavim. Asi měli takový plán. Se mnou to komunikovali hned po Miami,“ řekl monacký závodník.

„S Bryanem pracuji už od svého příjezdu do Ferrari. Celou dobu byl mým výkonnostním inženýrem, takže přesně ví, jak to funguje. Není to tak, že začínám úplně od nuly a musím se znovu přizpůsobit. Dosud vše probíhalo neuvěřitelně hladce a jsem si jistý, že už tento víkend budeme šlapat na sto procent,“ ujistil Leclerc.

Související zprávy

Diskuze