logo F1zpravy.czF1online.sk

Tak přece? „RB“ je zkratka pro Racing Bulls, přiznal Bayer

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 2. 2024

Sesterský tým Red Bullu se před začátkem ročníku 2024 rozhodl již po několikáté přejmenovat. Z celku, který byl v minulosti znám jako Toro Rosso a AlphaTauri, se stalo RB, jehož název měl být podle mnoha odborníků zkratkou pro Racing Bulls. Vedení týmu se však vůči těmto informacím ohradilo a uvedlo, že označení RB žádný větší význam nemá a je pouze jakýmsi odkazem na mateřský Red Bull – což asi nebyla zcela pravda. Výkonný ředitel stáje Peter Bayer totiž v nejnovějším rozhovoru na plná ústa utrousil, že celek z Faenzy je nic jiného, než Racing Bulls.

Visa Cash App RB – tak zní celý název „béčka“ Red Bullu, který dává vyniknout sponzorům, ale skutečné označení týmu v něm absentuje. Tím totiž není RB – jak jsme si donedávna mysleli –, ale jak přiznal Peter Bayer, Racing Bulls.

„Mysleli jsme si, že nový název vyvolá v řadách fanoušků zmatek, ale rychle ho pochopili,“ nechal se slyšet Bayer, jehož slova cituje PlanetF1.com. „Mnoho zejména mladých lidí nás volá Visa Cash App RB. Používá se i označení VCARB (které pojmenovává podvozek auta, pozn. red.). V obou případech je zastoupen název naší společnosti, kterým je Racing Bulls.“

„Název Racing Bulls vlastně vychází z filozofie Red Bullu, který mimo jiné vlastní Flying Bulls (akrobatický letecký tým), který používá letadla pana Mateschitze. Současný název týmu z Faenzy je jakýmsi logickým pokračováním této filozofie.“

Pokud je pravé jméno sesterského týmu Red Bullu Racing Bulls, proč v názvu figuruje pouze RB? Bayer vysvětluje, že využití zkratky bylo nezbytným řešením – jinak by bylo celé označení týmu až příliš dlouhé.

„Diskutovali jsme o různých možnostech a měli jsme pocit, že název Visa Cash App Racing Bulls Formule 1 je tak trochu těžké sousto – vždyť jen jeho vyslovení vás unaví. Rozhodli jsme se proto zkrátit Racing Bulls na RB a zakomponovat jej do názvu podvozku, který bude jakýmsi odkazem na minulost a jehož součástí budou písmena RB i v následujících letech,“ dodal Bayer.

Související zprávy

Diskuze