logo F1zpravy.czF1online.sk

Když bude Cunoda takto pokračovat, dostane šanci v Red Bullu, tvrdí Bayer

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Je zajímavé sledovat, jak se za poslední roky vyvinula politika Red Bullu při volbě jezdců. Někteří udělali víc než Sergio Pérez a přesto je vyhodili, jiní udělali méně než Júki Cunoda a přesto dostali šanci v hlavním týmu. Na japonském závodníkovi bylo na jaře a v létě cítit, že odmítnutí Red Bullu ho dost zklamalo, ale podle generálního ředitele jeho týmu Petera Bayera se šance ještě může dočkat.

Daniel Ricciardo dostal jedinečnou příležitost. Když se loni v létě vrátil do Formule 1 s AlphaTauri, měl před sebou vyhlídku na návrat do Red Bullu, který tehdy nabízel nejrychlejší auto na startovním roštu. V Nizozemsku však přišlo zranění a letos podával Australan velmi nevyrovnané výkony.

Naopak, Júki Cunoda všechny příjemně překvapil, táhl tým a sbíral body, ale od Red Bullu si nevysloužil téměř žádnou pozornost. Tým se rozhodl pokračovat se Sergiem Pérezem, což by bylo ještě v pořádku, ale Christian Horner dal několikrát ostentativně najevo, že s Júkim se do hlavního týmu nepočítá, což vedlo japonského mladíka k několika poněkud frustrovaným komentářům.

Generální ředitel VCARB Peter Bayer však říká, že Cunoda stále má šanci se dostat do Red Bullu. „Sám Helmut Marko řekl pro německá média, že jedna vlaštovka léto nedělá. To znamená, že pokud Júki bude konzistentně pokračovat na této úrovni, bude se o něm uvažovat jako o jezdci Red Bull Racing,“ prohlásil Bayer pro Motorsport.com.

„To je náš hlavní úkol a mise, kterou nám svěřili akcionáři. To může znamenat, že potřebuje další sezónu po boku silného Daniela. Nakonec mohou říct, že je připraven, a my si promluvíme s Liamem Lawsonem. Nespěcháme, ačkoli si to mnoho lidí myslí. Všechny možnosti máme nadále ve svých rukou,“ dodal Bayer.

Pokroky a zlepšení Cunody vyzdvihl také šéf týmu Laurent Mekies, který označil zlepšení svého svěřence za „fenomenální“. Vyzdvihl přitom i skutečnost, že jako pilot má jen ty nejvyšší ambice. „Očekáváte velké věci od mladého jezdce mezi jeho první a druhou sezónou, možná i mezi druhou a třetí, ale rozhodně neočekáváte tak velký skok mezi jeho třetí a čtvrtou sezónou. Ano, Júki je rychlejší; ano, je klidnější; a ano, lépe spolupracuje s týmem a nabízí lepší zpětnou vazbu,“ prohlásil Mekies.

„Myslím to vážně. Júki je měřítkem od prvního výjezdu z garáže, zajede jedno rychlé kolo v prvním tréninku a bum! Hned je ve formě. Júki je pilotem Red Bullu a musí mít ambici na posun do hlavního týmu. Kdyby ji neměl, něco by nebylo v pořádku,“ konstatoval šéf RB.

I když se sedačka v Red Bullu po boku Maxe Verstappena ukazuje jako prokletá, Cunoda nemůže mít jinou ambici než postup vzhůru. I když to Gasly, Albon a Pérez nezvládli, on musí věřit, že to zvládne – podobně jako Ricciardo či Lawson.

„Doufám a věřím, že jezdit v tom autě a vyhrávat závody chce víc než cokoli jiného. Snažíme se mu pomoci při jeho vývoji. To je náš úkol. Rád s námi prodloužil smlouvu na rok 2025? Ano, ale je to otázka i na něj, protože nám říká, že je nesmírně ambiciózní, vidí velké ambice týmu a naše spojení funguje. Pomáháme mu při vývoji a on nám to oplácí výkony na vysoké úrovni,“ řekl Mekies.

Související zprávy

Diskuze