logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko: Verstappena nepřilákají peníze, ale v kontraktu má určité výstupní klauzule

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala21. 2. 2024

Přestup Lewise Hamiltona do Ferrari znovu ukázal, že ve Formuli 1 je třeba očekávat i neočekávané. Před měsícem by nikomu ani nenapadlo spojovat sedminásobného mistra světa s jiným týmem. To má potenciál zvýšit nejistotu i v ostatních stájích, které si myslí, že jejich hvězdy nikam neodejdou. Sebejistota však srší z Helmuta Marka, který se nebojí, že by Maxe Verstappena opantal štědrý návrh konkurence.

Mercedes stojí před náročným rozhodnutím. Po odchodu Lewise Hamiltona musí najít Georgeovi Russellovi vhodného týmového kolegu. Je proto přirozené, že se v této souvislosti spekuluje i o Maxovi Verstappenovi, kterého by mohl ulovit na kufřík plný peněz. Pokud by Mercedes něco takového dokázal, Red Bull by tím výrazně oslabil. Stačí si jen představit, jak by vypadala předchozí sezóna, kdyby v Red Bullu seděli dva Pérezové.

Max Verstappen sice před pár dny naznačil, že momentálně o přestupu neuvažuje, ale v jednom dechu dodal, že “nikdy neříkej nikdy”.

Sportovní poradce Red Bullu Helmut Marko se pro ServusTV vyjádřil i na okraj současné smlouvy Maxe Verstappena, která prý Nizozemci za určitých podmínek umožňuje odejít i bez toho, aby ho někdo musel “vykoupit”.

“Stejně jako každá smlouva ve Formuli 1, i v této jsou určité klauzule, pokud nebudou splněna určitá kritéria úspěšnosti. Tyto jsou i součástí Maxovy smlouvy,” potvrdil Helmut Marko, podle kterého o Verstappenově setrvání bude rozhodovat výkonnost monopostu, ne počet nul ve částce, kterou mu nabídne konkurence.

“Nemyslím si, že u Maxe by byla nějaká nepředstavitelně velká hromada peněz problém,” zamyslel se vítěz 24hodinovky Le Mans 1971. “Pokud bychom však nebyli schopni mu poskytnout auto, které by mělo vítězný potenciál… Samozřejmě, že ho zajímají závodní úspěchy. Člověk prostě nestárne.”

Max Verstappen vícekrát deklaroval svůj zájem závodit i v jiných sériích. Pokud nebude v Red Bullu vyhrávat, může přejít k konkurenci, ale klidně se podívat i po vytrvalostních kategoriích, které ho lákají. “Pokud by v Red Bullu neviděl potenciál a došlo by na tyto kritéria, tak je jasné, že se začne dívat po jiných možnostech. Kde by se ale našlo něco lepšího?”

Ve Formuli 1 nikde, alespoň teď ne. Nejlukrativnější místo je právě to v Red Bullu. Zájem o něj je velký a Sergio Pérez bude mít co dělat, aby se v něm udržel. “Pérez má smlouvu i na rok 2024, je to na něm,” poznamenal na okraj Péreze Marko. “Pokud bude mít podobnou formu jako na posledních velkých cenách roku 2023, v pohodě se budeme moci bavit o prodloužení.”

“Ricciardo zase musí ukázat, že má Cunodu jasně pod kontrolou. V tom případě by z něj mohl být kandidát. Ptáte se ale na termín. Řeknu to takto: Po letní přestávce byste už měli mít připravené návrhy, o kterých se bude uvažovat,” uzavřel.

Související zprávy

Diskuze