logo F1zpravy.czF1online.sk

Jezdci jsou limitováni možnostmi auta. Platí to i pro Verstappena, říká Stella

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2024

Andrea Stella je přesvědčen o tom, že i ti nejlepší z nejlepších jezdců na startovním roštu dokážou jen to, co jim umožní jejich monopost. Výjimkou není podle Itala ani úřadující šampion Max Verstappen. Nizozemec v uplynulé sezóně zvítězil téměř ve všech závodech, což by se mu však podle Stellu v o něco méně konkurenceschopném autě určitě nepodařilo.

Max Verstappen loňskými výkony zavřel ústa i tím největším kritikem. Pilot Red Bullu povyhrával téměř vše, co se jen dalo a vyvaroval se jakýchkoli chyb. Počínání šestadvacetiletého závodníka ohromilo i lodivoda McLarenu Andrea Stellu.

Ital se však domnívá, že za Holanďanovými úspěchy se v nemalé míře podepsal i materiál. Pokud by měl totiž Verstappen k dispozici o něco horší monopost, na neuvěřitelných devatenáct vítězství by mohl zapomenout.

„Dokonce i vynikající jezdec jako Verstappen může dělat jen to, co mu dovoluje materiál,“ vyslovil se pro Auto Motor und Sport Andea Stella. „Kombinace Verstappena a Red Bullu je momentálně rychlejší než my. Musíme je porazit,“ zavelel do útoku dvaapadesátiletý inženýr.

„Red Bull je dost dobrý na to, aby mohl Verstappen podávat takové výkony. S naším autem by to nebylo možné. Žádný z jezdců by (s McLarenem) nebyl v druhé části závodu tak rychlý jako Red Bull.“

Proto je podle Stellu důležité neustále připomínat, že o loňský úspěch Verstappena se nepřičinil pouze jezdec sám, ale stejně tak i Red Bull. „Musíte rozlišovat mezi tím, co jede na vrub autu a co závodníkovi,“ vysvětlil.

„Verstappen je rozdílový v tom, že podává výkony na mimořádně vysoké úrovni, dokonce i v těch nejtěžších podmínkách – například v Zandvoortu nebo během Q3 v Brazílii, kdy se na trati změnily podmínky. Verstappen ukazuje, co dokáže Red Bull, pokud ho dokážete dokonale ovládat,“ doplnil Stella.

Související zprávy

Diskuze