logo F1zpravy.czF1online.sk

Zbavit se Marka by byla chyba, vystříhá Red Bull Ralf Schumacher

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 12. 2023

V kuloárech se zase a znovu začíná šuškat o konci Helmuta Marka. Tentokrát však ne pro údajné spory s generálním ředitelem společnosti Oliverem Mintzlaffem, důvod je mnohem bizarnější. Rakušan má na zádech už osm křížků a dříve či později se bude muset pro pokročilý věk s Formulou 1 rozloučit. Ralf Schumacher ale Red Bullu radí, aby toto „rozloučení“ co nejvíce oddálil. Rodák z Grazu je prý pro tým z Milton Keynes i nadále nesmírně přínosný a jeho odchodem do důchodu by nejúspěšnější celek současnosti značně utrpěl.

Podle Ralfa Schumachera existuje šance, že se Red Bull rozloučí s Helmutem Markem už po skončení nadcházející sezóny. Být však na místě „malinovkářů“, poradce-veterána by přiměl ještě nějaký ten rok či dva v garáži rakouského celku setrvat.

„Red Bull Helmuta Marka stále potřebuje,“ vyslovil se pro formel1.de Ralf Schumacher, podle kterého může odchodu Marka zabránit i takový Max Verstappen. „Umím si představit i to, že Verstappen Markovi odejít nedovolí. Už se o tom vyjádřil velmi jasně. Dokud tam bude jezdit, moc se toho nezmění.“

Schumacher na jedné straně sice chce, aby Marko v F1 ještě setrval, ale na té druhé jen nechápavě kroutí nad Rakušanovou profesní dlouhověkostí. „Helmut se v tomto světě pohybuje už nesmírně dlouho,“ poznamenal bratr sedminásobného šampiona. „V určitém okamžiku si také začne klást otázky (o tom, zda pokračovat, nebo skončit). Vlastně jsem překvapen, že je stále aktivní. To si nezaslouží nic jiného než respekt, obzvlášť, když se mu ho už tolik dostávalo ze strany Red Bullu.“

Marko se stal v průběhu let jakousi „šedou eminencí Red Bullu,“ která uměla při těžkých rozhodnutích naklonit misky vah na tu nebo onu stranu, ale snad největší roli sehrál v juniorském programu. Rakušan do F1 přivedl množství dnes již plně etablovaných jezdců, z nichž se někteří dokonce stali vícenásobnými mistry světa.

Jak to však bývá, každá mince má dvě strany. Stejně tak ani Markův nepopiratelný přínos pro Red Bull a F1 jako takovou se neobešel bez kontroverzí. Osmdesátník se stal terčem kritiky pro ostré a kontroverzní prohlášení na adresu jezdců, které se ale podle Ralfa Schumachera někdy zbytečně nafukují.

„Helmut umí být někdy drsný, ale když do někoho investujete peníze, máte nějaká očekávání. Nebylo by na škodu, kdyby se s mladými piloty jednalo stějne jako kdysi. Koneckonců, ve Formuli 1 se hladí pouze na samotný výkon. Proto si myslím, že má Marko v souvislosti s juniorským programem stále co nabídnout,“ uzavřel někdejší pilot Williamsu či Toyoty.

Související zprávy

Diskuze