logo F1zpravy.czF1online.sk

Mercedes byl historicky na této trati velmi silný, říká Leclerc

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Závody v Singapuru a Las Vegas byly pravděpodobně nejlepší v podání Ferrari v roce 2023. V obou případech však byly podmínky velmi specifické. Ačkoliv Scuderii určitě těší, že se v Las Vegas zapojil Charles Leclerc do přímého souboje o vítězství s piloty Red Bullu, do Abú Zabí prý nepřicházejí s velkými očekáváními.

Ferrari bude na posledním závodě roku 2023 bojovat o celkové druhé místo s Mercedesem. Ztráta čtyř bodů se rozhodně dá smazat a stáj z Maranella přichází na poslední víkend dobře naladěna po předchozích úspěších. Zatímco Mercedes upadl v Brazílii a Las Vegas do negativní spirály, Ferrari povzbudil vzrušující boj Charlese Leclerca s oběma Red Bully.

Sám monacký závodník však přichází do Abú Zabí s pokorou naučenou 22 velkými cenami, které s tímto Ferrari již odjel. Vracíme se totiž na standardní okruh a do standardních podmínek, ve kterých monopost SF-23 příliš nezářil. „Myslím, že naše výkonnost v Las Vegas mnoho vypovídá o našem autě v podmínkách, které nikde jinde nepanovaly,“ prohlásil Leclerc.

„Bylo velmi chladno a přehřívání nebylo takovým problémem. Šlo spíše o drolení pneumatik a snahu udržet je ve správném teplotním okně. V tomto směru jsme velmi dobří. Nedává mi to tedy žádnou dodatečnou sebedůvěru, protože Abú Zabí bude velmi odlišné od Las Vegas,“ dodal monacký závodník.

Protože boj o titul je již dávno rozluštěný a v Nevadě si celkové druhé místo zajistil Sergio Pérez, hlavní pozornost bude v Abú Zabí věnována souboji Ferrari a Mercedesu o celkové druhé místo Poháru konstruktérů. Jak však již Monačan řekl, červené monoposty nečeká v posledním závodě jednoduchý úkol.

„Bude to složité. Dělí nás jen čtyři body a Mercedes byl historicky na této trati velmi silný, takže je před námi náročný úkol. Máme však dobré momentum z posledních závodů, takže doufám, že to dokážeme potvrdit a čeká nás skvělý poslední víkend sezóny,“ řekl Leclerc.

Dnes již 23-násobný držitel pole position byl otázán i na sezónu jako celek. Ačkoli přinesla několik zajímavých okamžiků, Charles nijak neskrýval své zklamání. „Celkově byl tento ročník zklamáním. Do prvního závodu vstupujete s nadějí, že můžete bojovat o titul, ale hned vám je jasné, že auto není dostatečně dobré,“ říká Leclerc.

„Když jsme i některý víkend začali dobře, něco se stalo, ať už to byl problém s motorem v Bahrajnu, v Džiddě jsme měli startovat z první řady a přišla penalizace, podobné příběhy přinesl i Austin či Brazílie. Všechno to byly víkendy, kdy jsme měli zapsat obrovské body a pódium tam bylo rozhodně možné. Je to škoda, ale minulost už nezměním. Soustředím se na poslední závod a věřím, že dokážeme vybojovat to druhé místo v Poháru konstruktérů,“ skonstatoval s nadějí monacký závodník.

Související zprávy

Diskuze