logo F1zpravy.czF1online.sk

Nerad vidím, když můj milovaný sport takhle trpí, říká Leclerc o hrozném začátku víkendu

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Formule 1 má za sebou víkend plný kontrastů. Před startem Velké ceny Las Vegas jsme tušili, že pokazit se toho může opravdu hodně. Úvod víkendu potvrdil, že to může být pořádný průšvih. Světu však všechno vynahradil úžasný závěr, který z titulních stran vytlačil nemálo problémů. Kvalitní závod potěšil i velkého fanouška Velké ceny Las Vegas a Formule 1 Charlese Leclerca.

Problémy s odtrženým víkem kanálu nebo pátečním vyháněním fanoušků ještě budou doznívat, protože jak Ferrari, tak poškození diváci si plánují uplatnit svá práva na náhradu škody. Pokud jde o víkend jako celek, závěrečnému hodnocení dominuje strhující boj o vítězství mezi Ferrari a Red Bullem nebo fantastický předjížděcí manévr Charlese Leclerca na Sergie Péreze.

Pilot Ferrari se nijak netajil tím, že patří k fanouškům GP Las Vegas. Městský okruh v Vegas měl vyhovovat jak jeho jezdeckému stylu, tak jeho monopostu. Pohled na víkend jako celek to i potvrdil. Leclerca proto velmi potěšil závěrečný úspěch velké ceny. „Opravdu jsem si to užil. Zvláště mě však těší dobrý závěr, protože to byl bolestivý pohled na můj milovaný sport, když jsme do víkendu vkročili tou nesprávnou nohou. Myslím si však, že úžasný závěrečný závod to všem vynahradil, takže jsem velmi spokojený,“ řekl monacký závodník po skončení GP Las Vegas.

Několik jezdců vyjádřilo své pochybnosti ohledně uspořádaní okruhu, kvality asfaltu, úrovně přilnavosti nebo podmínek na trati. Přetrvávaly i obavy o show. I když byl okruh v Las Vegas navržen tak, aby nabídl ultimátní závodění, malá křídla a hladký asfalt mohly mít úplně opačný efekt. Nakonec se to však nepotvrdilo.

„Závodění na tomto okruhu se mi líbilo,“ řekl Leclerc. „Nečekal jsem, že se v závodě tak pobavím, protože během druhého volného tréninku jsem se držel za Georgem a opravdu jsem měl problém ho předjet. Po snížení úrovně přítlaku to však v závodě bylo mnohem lepší.“

„Bavil jsem se mnohem více. Bylo to opravdu vzrušující a jsem si jistý, že se na závod dalo dívat. Určitě se na nej ještě jednou podívám,“ řekl s úsměvem Monačan, který je odmalička zvyklý, že v jeho městě se koná závod Formule 1. I když to není pro tamní rezidenty právě příjemný zážitek, Charles doufá, že si na to zvyknou i obyvatelé v Las Vegas.

„Pro Vegas a pro lidi ve Vegas je to velmi nové. Chápu, že je těžké to nejprve přijmout. Opravdu však doufám, že tolik fanoušků na závodě jim přinese výhody. Myslím si také, že nejdůležitější fáze výstavby je hotová. Odtud tak bude pro lidi snazší dostat se do tempa a pochopit, co je třeba udělat, aby se ušetřilo trochu času. Byl to skvělý první víkend a už se nemůžu dočkat, až se sem příští rok vrátíme,“ řekl Leclerc.

Související zprávy

Diskuze