logo F1zpravy.czF1online.sk

Stella: Snažili jsme se vyhrát, ale Verstappen byl prostě nad naše síly

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 11. 2023

McLaren se díky početným vylepšením ve druhé polovině sezóny stal druhým nejsilnějším aktérem na startovním poli, když zaostává pouze za Red Bullem, respektive Maxem Verstappenem. Tým z Wokingu má na svém kontě už poměrně hodně pódií, ale na nejvyšší stupínek se nějak nemůže dostat. V tomto ohledu se nic nezměnilo ani v Brazílii, kde se McLaren snažil přelstít trojnásobného mistra světa všemi možnými způsoby, ale marně. Velkou cenu Sao Paula – stejně jako předchozích xy závodů – ovládl 26letý Nizozemec a McLarenu nezbylo nic jiného, než uznat porážku.

McLaren se v zastoupení Landa Norrise dostal v Brazílii po startu závodu ze šestého místa na druhé – hned za Maxe Verstappena. Brit pak začal na to následně velmi tlačit s cílem Nizozemce předjet, ale pokaždé, když se k němu přiblížil, zařadil trojnásobný mistr světa druhý převodový stupeň a svému soupeři poměrně snadno ujel.

Závodníkovi britské stáje a stejně tak jejímu šéfovi Andreovi Stellovi tak nezbylo nic jiného, než uznat, že tým z Wokingu na Verstappena – i když je už poměrně blízko – stále ještě nedozrál.

„Co se týče našeho přístupu, závod jsme chtěli – zejména po jeho přerušení – vyhrát,“ uvedl to, co bylo všem divákům před televizními obrazovkami snad jasné, Andrea Stella. „Na start jsme proto nasadili naši nejlepší sadu softů, díky kterým jsme se chtěli pokusit dostat do vedení.“

„Věřili jsme, že kdyby se nám to podařilo, Verstappena bychom možná dostali do nezvyklé pozice a následně bychom viděli, co by nám to přineslo. Možná bychom ho jen pokrývali, kdyby šel do boxů, kdo ví. Na začátku se nám však do vedení dostat nepodařilo, i když jsme od toho nebyli daleko.“

Přestože se Norrisovi nepodařilo prokličkovat přes Verstappena v úvodní fázi závodu, neúnavně se o to pokoušel i nadále, ale pilot Red Bullu se závodníkovi McLarenu pokaždé, když to potřeboval, vzdálil, což občas připomínalo hru kočky s myší.

„Pneumatiky se nám postupem času začaly přehřívat,“ řekl Stella. „Zdálo se, že bychom mohli zůstat na dostřel Verstappena, ale když už nic jiného, určitě jsme na to v prvním stintu pořádně tlačili. Následně měl Verstappen dostatečný náskok na to, aby situaci zvládl.“

„Vždy, když jsme se k němu snažili přiblížit a i když jsme ve druhém stintu zajeli za sebou několik opravdu rychlých kol, dal dohromady pár mega kol (a znovu se nám vzdálil, pozn. red.). Po prvním stintu jsme už nemohli udělat mnoho,“ uzavřel Stella.

Související zprávy

Diskuze