logo F1zpravy.czF1online.sk

Stella o Norrisově mistrovské jízdě: Připomněla mi Alonsa z Valencie 2012

F9o3u52WUAA5ZK2
© FOM
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 10. 2023

Pád a následný vzestup. Tak by se dal charakterizovat víkend Landa Norrise v Mexiku. V sobotní kvalifikaci nepotěšil své fanoušky, když nebyl schopen zajet konkurenceschopný čas. V neděli tak musel startovat až ze sedmnácté příčky, o to sladší byl však zisk pátého místa. Šéf McLarenu Andrea Stella je přesvědčený, že šlo přímo o mistrovskou jízdu.

O Norrisovi se dlouhé roky hovoří jako o budoucím šampionovi. Právě v Mexiku nám naplno předvedl, čeho je schopný, přičemž se oprávněně stal i jezdcem dne. Brit se udatně prořezával polem a ačkoliv mu nepomohly okolnosti červené vlajky po nehodě Kevina Magnussena, po restartu se nevzdal a skončil v první pětce.

Šéf „papájových“ Andrea Stella dokonce tuto Norrisovu jízdu přirovnal k jednomu z nejlepších Alonsových vítězství. S dvojnásobným šampionem v té době spolupracoval ve Ferrari. „Během tohohle závodu jsem si vzpomněl na Valencii 2012. Tehdy jsme startovali z jedenáctého místa a vyhráli jsme.“

„Přesně o tom jsme mluvili na boxové zdi. Jeho závodní inženýr Will Joseph se otočil ke mně a řekl, že toto je jeden z nejlepších Landových výkonů. Já jsem mu řekl, Will, toto je jeden z nejlepších výkonů vůbec. Byl to jeden z nejlepších závodů, jaké jsem kdy zažil. Měl tolik předjížděcích manévrů, přičemž každý říkal, že v Mexiku je těžké předjíždět. Přitom ještě musel dávat pozor na teplotu pohonné jednotky. Jsem ohromen,“ neskrýval nadšení rodák z Itálie.

Samozřejmě, Stella si uvědomuje, že mohli dosáhnout i více. „Na jedné straně jsme nadšeni z této mistrovské jízdy. Na druhé straně, jak řekl Lando, udělejme v sobotu dobrou práci a můžeme bojovat o pódiová umístění. Měli jsme tempo na to, abychom bojovali o pódium. Byli jsme v pozici druhého nejlepšího auta, případně jsme se o ni dělili s Lewisem Hamiltonem.“

„Je to trochu frustrující, ale kdybyste se mě zeptali včera, nikdy bych si nemyslel, že bychom mohli předjet tolik aut. Z tohto závodu si raději odnáším pozitiva a doufám, že stejný vzkaz dostane i celý továrenský tým a všichni fanoušci. Nevzdáváme se. Jsme konkurenceschopní. Musíme však celkově odvést lepší práci během soutěžního víkendu,“ řekl 52letý inženýr.

Pokud jde o Oscara Piastriho, ten svého týmového kolegu nedokázal napodobit. Doplatil totiž na poškození aerodynamiky po srážce s Júkim Cunodem. Australan se nakonec propadl na osmé místo po tom, co ho právě Norris v závěrečném stintu předjel.

„Oscar přišel o 15 až 20 bodů přítlaku kvůli kontaktu s Cunodem, což na této trati představuje tři nebo čtyři desetiny. To byla trochu škoda. Zároveň byly Oscarovy pneumatiky více namáhané než Landovy. Bylo to jako v Austinu během sprintu. Oscar měl více poškozené pneumatiky, a to samozřejmě dělá velký rozdíl. Potom se začnete dostávat pod tlak,“ myslí si Stella.

Související zprávy

Diskuze