logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc rozptyluje obavy: Pokusím se vás vyvést z omylu

1 – GP MESSICO F1/2023 – GIOVEDI’ 26/10/2023
© 1 – GP MESSICO F1/2023 – GIOVEDI’ 26/10/2023 – credit: @ Ferrari Spa
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2023

Po sobotní kvalifikaci by fanoušci Ferrari nejraději nosili Charlese Leclerca na rukou. Přestože to téměř nikdo nečekal, Monackému pilotovi se podařilo pro Scuderii vybojovat další pole position. Do závodu tak vyrazí z nejvýhodnější pozice, ale alespoň podle analytiků se nad ním začínají stahovat mraky. Co na obavy z toho, že Ferrari nebude umět pracovat s pneumatikami, říká Leclerc?

Tato kvalifikace stála za to a nikdo, kdo vydržel být vzhůru až do půlnoci, určitě nelitoval. Rozhodovaly totiž stotinky sekundy. Charlese Leclerca a Carlose Sainze dělilo méně než sedm, Max Verstappen zaostával o další tři. Tak kdo by čekal něco takového?

Jak hodnotí tento neočekávaný průběh vítěz Charles Leclerc? “První a druhá část nebyly velmi dobré. Ve třetí části kvalifikace jsem nebyl spokojený se svým kolem, ale i když jsem nebyl spokojený, jsme na pole position. To je příjemné překvapení!”

Při Leclercových pokusech se vždy něco pokazilo. “Ve druhé části kvalifikace jsme nasadili sadu, se kterou jsem nebyl velmi spokojený, tedy ani trochu. Pak jsme obuli čerstvé měkké pneumatiky, ale ocitl jsem se v provozu. Provoz jsem měl i v přípravném kole, takže jsem vůbec nečekal, že ve třetí části kvalifikace najdu tolik času navíc!”

Charles Leclerc se v USA stal majitelem nechtěného rekordu. Stal se z něj držitel nejvíce pole position bez zisku titulu. V Mexiku se tak ještě více vzdálil Valtterimu Bottasovi, který je v této statistice druhý. Pilot Ferrari tento víkend své jméno z této statistiky nevymaže, ale vítězství by určitě potěšilo všechny včetně jeho.

“Počkejme si ještě na zítřek, ale zatím je to dobrý víkend,” zareagoval opatrný Leclerc. “Já už pole position tak moc neslavím, protože se počítá to, co se stane v neděli. Musíme poskládat všechno dohromady, ale budeme se připravovat přesně stejně.”

Někdo by si mohl myslet, že možná by to chtělo změnu, pokud chce Ferrari redukovat chyby. “Ano, minulý týden se nám to nepovedlo a jako tým jsme udělali chyby, ale to neznamená, že se to bude opakovat pořád. Jsem si jistý, že když zítra začneme, soustředíme se jen sami na sebe. Doufám, že budeme mít dobrý závod.”

Fanoušky Ferrari v pátek vystrašily analýzy pátečních tréninků, podle kterých Ferrari katastrofálně zacházelo s pneumatikami. Vysoká degradace už Scuderii stála nejeden dobrý výsledek. Máme se připravit na nejhorší?

Leclerc jen pozvedl obočí, když se doslechl o údajně vysoké degradaci pneumatik na vozech SF-23. “Podle mě jsme na tom nebyli velmi dobře na tak vlhké trati. Ke konci začalo pršet, takže to vypadalo, že máme vysokou degradaci,” našel prosté vysvětlení. “Nejsem si tedy tak jistý tím, že je to pravda. Počkejme si. Doufám, že se mýlíte a že se mi podaří vás vyvést z omylu.”

Takže Ferrari jde vyhrát? “Bylo by to skvělé. Hlavně tato druhá polovina sezóny je docela frustrující, protože už od Japonska jsem se v autě cítil pohodlně. Neměl jsem však pocit, že bychom v neděli maximalizovali náš bodový zápis. Doufám, že zítra to bude jinak.”

Související zprávy

Diskuze