logo F1zpravy.czF1online.sk

Stella: Do konce roku už žádné markantní vylepšení nepřineseme

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

McLaren představil v průběhu aktuálního ročníku hned několik signifikantních vylepšení, které ho v konečném důsledku vystřelily téměř na úplné čelo startovního pole – hned za dominantní Red Bull. Další oslnivé novinky však, zdá se, už nepřidá. Tým z Wokingu totiž po vzoru ostatních soupeřů vývoj pro tento rok více-méně uzavře a pozornost plně přesměruje na nadcházející sezónu, ve které by podobně jako ve druhé polovině letošního šampionátu rád hrál první housle.

Do konce ročníku zbývají čtyři závody a není proto žádným překvapením, že vylepšení chrlí mezi týmy už jen málokdo. Zabalit se to pro tento rok chystá dokonce i donedávna aktivitou hýřící McLaren. Novinky, které papájoví v průběhu sezóny nasadili sice stály za to, ale dostihnout Red Bull se historicky druhému nejúspěšnějšímu týmu už zřejmě nepodaří. Z tohoto důvodu upře vývojové oddělení týmu z Wokingu plnou pozornost na nadcházející šampionát, od kterého si toho hodně slibuje.

„Jsme realisté. Tato sezóna není taková, že by se nám, pokud jde o auto, podařilo mávnutím kouzelného proutku výrazně zlepšit degradaci pneumatik nebo si na kolo o tolik výrazně polepšit, že bychom přiklonili misky vah na naši stranu,“ uvedl důvody, pro které to McLaren pro tento rok s vývojem zabalí, Andrea Stella.

Při zpětném ohlédnutí se za sezónou však může vedení McLarenu sršet spokojeností. Ano, kdyby se jednotlivá vylepšení podařilo přinášet britskému týmu o něco dříve, tak by v Poháru konstruktérů okupoval zřejmě vyšší, než čtvrtou příčku, ale z hlediska aktuální formy a počtu získaných pódií není pochyb, že šlo v podání McLarenu o nanejvýš úspěšný ročník, kterému chyběla snad už jen pověstná třešnička na dortu – vítězství v závodě.

Chvílemi to vypadalo tak, že by se McLaren mohl těšit z premiérového prvenství právě v nedávno konaném Austinu, ale nakonec se kolem 28 kol vedoucího Landa Norrise přehnal nejprve Max Verstappen a následně i Lewis Hamilton.

„Neočekávali jsme, že právě na této trati (na Okruhu Amerik, pozn. red.) budeme vést stint a půl,“ přiznal Stella. „Těšíme se na nadcházející závod, ve kterým věříme, že (si to vynahradíme) a uspějeme.“

Ačkoliv se McLaren v USA už po několikáté v řadě ocitl na pódiu, což lze označit za pořádný úspěch, Stellu přesto jen tak trochu škrábe, že vytoužené prvenství uniklo Norrisovi mezi prsty. „Oslavujeme zisk pódia, ale zároveň to po prvním stintu vypadalo tak, že bychom mohli mít dost tempa na to, abychom to konečně zvládli a uchmatli vítězství.“

„Rád bych po několikáté poznamenal, že jsme s pódiem samozřejmě velmi spokojeni, ale zároveň je pravdou, že si snad každý krátce po závodě řekl: ´Škoda, že jsme to nevyhráli.´ Myslím si však, že si každý uvědomuje, jak nám postupně přibývají pódia, obzvlášť, když se zamyslí nad tím, kde jsme byli na začátku ročníku. Líbí se mi ale naše odhodlání, a to, že se chceme posunout ještě dále,“ zakončil 52letý Ital.

Související zprávy

Diskuze