logo F1zpravy.czF1online.sk

Russell vyhrál interní souboj s podlahou z Miami

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 10:05

Mexická kvalifikace přinesla zajímavé srovnání dvou vozů Mercedes. George Russell vyhrál interní souboj o neuvěřitelné tři desetiny sekundy, navzdory tomu, že po nehodách musel jezdit se starou specifikací podlahy. Není divu, že si svůj výkon pochvaloval.

Tři nehody během jednoho týdne výrazně proředily skladové zásoby stříbrných šípů. Inženýři museli improvizovat a v Russellově případě skládat frankensteinovské balíčky sestávající z komponentů, na které by v ideálním případě už jen sedal prach.

Zoufalé situace vyžadují zoufalá řešení, ale nezdá se, že by to na George Russella nějak dolehlo. „Měl jsem výborné kolo,“ zhodnotil svůj pokus na úrovni 1:16,356. „Po tom, co se událo v pátek a také v Austinu, jsme se ocitli v jednom kolotoči. Teď jezdím s podlahou, kterou jsme představili v Miami, což je už nějakých čtrnáct závodů zpátky. Být vpředu a ztratit na třetí místo jen desetinu je velmi dobrý výsledek. Jsem s tím docela spokojený vzhledem k tomu, jak je na tom náš tým.“

V pátek se v padoku spekulovalo, že Mercedes se bude muset vrátit k vylepšením ze Silverstonu. Opravdu musel nakonec jít tak daleko do minulosti? „Ano, v tuto chvíli jezdíme se specifikací z Miami,“ potvrdil britský závodník, ale podotkl, že si za to může sám. „Je to kvůli mým vlastním problémům a incidentům. Tým to dostalo pod velký tlak. V Austinu odvedli skvělou práci, když dali auto dohromady, a skvěle to zvládli i předchozí noc. Všichni doma v továrně jsou pod značným tlakem.“

„Z tohoto pohledu jsem ze sebe trochu zklamaný, ale tlačím na limit a snažím se z auta dostat víc. Teď už možná budeme muset přijmout, že jsme čtvrtý nejrychlejší tým. Měli bychom se kvalifikovat na sedmé a osmé příčce, dnes jsme skončili na pátém a šestém místě, takže tohle je dobrý den,“ hledá pozitiva Russell.

Lewis Hamilton nadále sbírá data s nejnovějším balíčkem Mercedesu a interní souboj jasně prohrál, což na vývoj v Brackley nevrhá dobré světlo. Posunul se Mercedes vůbec někam za posledního půl roku, nebo to bylo spíše o tom, že jeho soupeři se na některých závodech více trápili a stříbrným šípům otevřeli dveře?

Russell si neuměl vysvětlit náskok na Hamiltona. „Během celé kvalifikace to bylo s Lewisem velmi těsné. Nevím, co se mu na konci stalo. Já jsem byl však se svým kolem mimořádně spokojený, patřilo k nejlepším v této sezóně. Nakonec jsem ale zaostal za pole position o půl sekundy.“

„Víme však, co se děje z jedné části víkendu na druhou. V prvním tréninku jsem byl nejrychlejší a ve druhém tréninku jsem po dvou kolech byl na desátém místě. Není to jen o vylepšeních,“ podotkl na margo tradičních výkonnostních výkyvů týmu.

Související zprávy

Diskuze