logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc a Sainz složili klobouk před mladým spasitelem Ferrari: Je neskutečně klidný

Ravin Jain
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:52

Byla to jedna z prvních nominací nového šéfa Frédérica Vasseura. Když francouzský manažer nastoupil do funkce, odmítl jakékoli čistky, ale k výměně šéfa strategického oddělení se přece jen odhodlal několik týdnů po příchodu do nové práce. Povýšení Ravina Jaina, člověka s nevelkými zkušenostmi, se však zatím velmi vyplácí.

Když začátkem roku 2023 Ferrari oznámilo, že dlouholetého hlavního stratéga Iñakiho Ruedu – symbol strategických přešlapů Ferrari v éře Mattii Binotta – přeřadí na funkci v továrně, mimo závodní tým, považovalo se to za dlouho očekávané, ale přesto odvážné rozhodnutí. Nový hlavní stratég Ravin Jain totiž měl v době svého povýšení do funkce jen 28 let.

Tento tah však dokonale symbolizuje Ferrari pod vedením Vasseura a zatímco Rueda byl symbolem starých chyb, Jain se stal symbolem úspěšnějšího období po nástupu nového šéfa. Scuderia už není k smíchu, nedělá spoustu zbytečných chyb, po provozní stránce udělala obrovské pokroky, pit stopy mechaniků patří k nejlepším a tým nadále aspiruje na titul v Poháru konstruktérů.

„Je neskutečný,“ prohlásil po nedělním závodě Charles Leclerc. „Ravinovi velmi důvěřuji a odvedl excelentní práci. Na takovou pozici je také poměrně mladý, ale vždy zůstává neskutečně klidný a přesně to potřebujete.“

„Dokáže velmi dobře kontrolovat své emoce, což v minulosti pravděpodobně byla jedna ze slabin naší strategie. S Ravinem však přišla velká změna. Jak jsem řekl, odvádí velmi dobrou práci a podle mě máme v současnosti velmi silný závodní tým,“ dodal spokojeně Leclerc.

Ferrari udělalo velmi pěkné gesto, když se svými piloty poslalo na pódium jako svého zástupce právě Jaina. I když v tom závodě nevymyslel nic neskutečně geniálního – Leclerc si na Verstappena vypracoval velký náskok a stačilo počkat, až Red Bull zamíří do boxů jako první –, jeho úspěšný undercut s Carlosem Sainzem vynesl týmu nejlepší možné umístění. I Carlos Sainz však zdůraznil, že s kvalitním monopostem a dobrým závodním tempem to mají jednodušší všichni včetně stratégů.

Getty Images/RB Content Pool

„Ravinovi a celému strategickému oddělení je třeba udělit veškerý kredit za jejich pokrok v posledních pár letech. Myslím si, že v tomto směru šlo o důležité zlepšení a za oponou proběhlo mnoho práce,“ řekl Carlos Sainz.

„Ravin při této práci sehrál důležitou roli. Jak jsem však již řekl mnohokrát, dobré závodní auto vám vždy pomůže i při strategii a podle mě máme ve srovnání s loňskem velmi dobrý monopost právě v neděli. Tento závod toho byl dobrým příkladem. Monopost mi umožnil zastavit dříve a přitom být rychlý v závěru druhého stintu na tvrdých pneumatikách,“ pokračoval Sainz.

„Nemohli byste si zvolit odvážnou strategii s některým z našich předchozích monopostů, jehož slabinou byla degradace pneumatik. Kdybyste to udělali, vypadali byste trochu jako šílenec. V letošním roce však s konkurenceschopnějším autem máme i větší flexibilitu a více příležitostí při volbě strategie,“ dodal španělský závodník.

Související zprávy

Diskuze