logo F1zpravy.czF1online.sk

Nechci, aby tým myslel na titul, říká Vasseur

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 20:34

Ferrari zažívá sezónu plnou vzestupů a pádů. Nyní je tým rozhodně na vzestupu. Po Austrálii dosáhli Charles Leclerc a Carlos Sainz druhého „double“ v sezóně a vrátili svůj tým do boje v Poháru konstruktérů. O tom však jejich šéf Frédéric Vasseur nechtěl mluvit.

Charles Leclerc po svém posledním vítězství prohlásil, že cílem jeho týmu je titul v Poháru konstruktérů. Nešlo o velkohubé vyjádření, jelikož Ferrari možná má nemalou ztrátu na McLaren, ale má také rychlost, jezdce a potřebné momentum, aby se v posledních pěti velkých cenách dotáhlo. Šéf stáje Frédéric Vasseur však na týmových poradách nechce ani slyšet cokoliv o titulu.

„Nemyslíme na šampionát a já chci udržet tým v tomto nastavení, protože podle mě je důležité, abychom se s každým výjezdem na trať soustředili na čistou výkonnost, ne někde hluboko uvnitř přemýšleli o titulu,“ prohlásil Fred v podcastu F1 Nation.

Určitě jde o dobrý přístup, protože jsme v minulosti viděli, že Ferrari se umí snadno „zbláznit“ a potom přicházejí chyby. Vasseur je známý tím, že nezakazuje týmu slavit, protože emoce jsou pro Italy nesmírně důležité, ale zároveň chce své lidi udržet soustředěné.

„Před pár týdny každý mluvil o McLarenu, dříve o Mercedesu a dříve zase o Red Bullu. Musíme se na to dívat s odstupem a nikdy jsme o tom nemluvili, protože víme, že je to pořád daleko. Pokud se nám v závěru poštěstí, bude to díky každodennímu zlepšování výkonnosti, ne pro celkový přístup k šampionátu. Velmi dobře víme, že příští týden přinese zcela odlišnou výzvu,“ konstatoval Vasseur.

Ani on však nemůže popřít, že se Ferrari pod jeho vedením zlepšilo. Po provozní stránce udělal tým viditelný pokrok, strategie a zastávky v boxech jsou na vysoké úrovni, tým nepanikaří a i když k chybám došlo, zlepšení ve srovnání s rokem 2022 je přímo hmatatelné.

„Chci, aby lidé riskovali a měli možnost riskovat,“ prohlásil Fred. „Myslím si, že taková je naše nálada a celkový přístup. Samozřejmě, že se musíme zlepšovat a zlepšili jsme se, což je důležité pro udržování tohoto přístupu k závodění. I když se vám podaří dobrý výsledek, v pondělí přijdete do práce s dlouhým seznamem pracovních povinností. Takovou potřebujete mentalitu.“

Související zprávy

Diskuze